Afganistani sõjas on Aumedaliga USA autasustanud kolme sõdurit, nelja Iraagi sõjas ja kaht Somaalias läbi viidud operatsiooni eest, kuid nemad kõik pälvisid autasu postuumiselt, kirjutab CNN.

Giunta teenis 503. õhudessandi rügemendis Afganistanis 25. oktoobri öösel 2007. aastal. Kui ta oli koos kaaslastega tagasiteel mäetipus asuvasse baasi, ründas vaenlane neid eest ja vasakult. Talibani võitlejad valasid ameeriklased üle AK-47 kuulide ja granaatidega.

Giunta nägi, et mitmed tema kaaslased langesid maha. Ta jooksis granaate visates edasi ja vastas vaenlase tulele, aitamaks üht sõdurit, kes oli saanud pihta, kuid võitles edasi. Siis pani Giunta tähele, et üks sõdur oli kadunud.

Otsides oma kadunud sõpra Josh Brennanit, jooksis Giunta üle mäe, kus alles mõni hetk tagasi olid Talibani võitlejad teda tulistanud. Nüüd oli ta üksi, oma kaaslaste vaateväljast väljas, alal, mida Taliban oli alles mõni hetk tagasi kontrollinud.

Giunta nägi kaht Talibani võitlejat Brennanit minema lohistamas. Ta jooksis taliibidele järele, tappes neist ühe ja haavates teist, kes põgenes.

Giunta asus Brennanile, keda oli tulistatud vähemalt kuus korda, esmaabi andma. Lõpuks saabus ka meedik ja helikopter viis Brennani haiglasse, kus ta hiljem siiski suri.

Väejuhatuse kinnitusel andis aga Giunta käitumine Brennani vanematele võimaluse poeg maha matta ja aitas üksusel tõrjuda taliibide rünnak.

Alates Teisest maailmasõjast on Ameerika Ühendriigid välja andnud 852 Aumedalit.