Lobirünnak ulatus Kapitooliumi mäelt, kus administratsioon andis kõigile kongresmenidele esimese salastatud ülevaate Süüriast, Kaironi, kus riigisekretär John Kerry pöördus telefoni teel Araabiamaade diplomaatide poole, et saada rahvusvahelist toetust 21. augusti keemiarelvarünnakule reageerimiseks, kirjutab New York Times.

Kerry esines viies hommikuses televisiooni jutusaates, kus teatas uutest tõenditest, et üle 1400 inimese tapnud rünnakus kasutati neurotoksiini sariini ning kuulutas, et on kindel, et kongress toetab lõpuks presidendi sõjalise tegevuse plaani.

Administratsioon esitles Kapitooliumi mäel kinniste uste taga salastatud luureandmeid kõigile senaatoritele või esindajatekoja liikmetele, kes seda soovisid. Kohale ilmus neid umbes 80.

Enne Araabia Liiga tippkohtumist Kairos püüdis Kerry saavutada Araabia riikide toetust USA juhitud sõjategevusele.

Liiga resolutsioonis kinnitati, et Süüria valitsus on keemiarelvarünnaku eest täielikult vastutav, ning paluti ÜRO-l ja rahvusvahelisel kogukonnal võtta tarvitusele vajalikud meetmed nende vastu, kes selle kuriteo toime panid.

USA ametnike heameeleks ei mainitud Araabia Liiga resolutsioonis eraldi ÜRO julgeolekunõukogu ega öeldud, et sõjategevust võiks alustada ainult selle heakskiidul. Siiski ei kutsutud otseselt üles lääneriikide sõjalisele tegevusele Süüria vastu.

Obama administratsiooni arvestuste järgi võimaldaks Araabia diplomaatide üleskutse karmimale tegevusele Valgel Majal kongressi liikmetele väita, et tal on sõjategevusele regiooni riikide toetus ning heastaks vähemalt poliitiliselt Suurbritannia neljapäevase otsuse USA juhitud rünnakuga mitte ühineda.

Süüria valitsus kuulutas aga pühapäeval, et Obama otsus pöörduda kongressi poole on nõrkuse märk. Riiklik ajaleht Al Thawra nimetas seda ajaloolise Ameerika taganemise alguseks ning teatas, et Obama jättis rünnaku ära täieliku lüüasaamismeeleolu ja liitlaste kadumise tõttu.

Osa Valge Maja strateegiast kongressi toetuse tagamiseks on nüüd mitte ainult selle rõhutamine, mida Süüria tegi, vaid ka selle, kuidas Süüria vastu tegevusse astumata jätmine julgustaks Iisraeli vaenlasi Iraani ja Hizbollahit.

Kerry ütles oma teleesinemistes, et kui kongress kiidab jõu kasutamise heaks, saadab ta selge sõnumi Iraanile, et Ühendriigid ei talu tuumarelva poole püüdlemist ning kindlustab sellega Iisraeli julgeolekut.

„Ma ei usu, et kongress või Ühendriigid keeravad sellel hetkel selja,“ ütles Kerry NBC uudisteprogrammis „Meet The Press“. „Iraani küsimus, regiooni küsimused, meie liitlase Iisraeli eest ja kõrval seismise küsimus, Jordaania kindlustamisele kaasa aitamine – kõik need on väga, väga võimsad huvid ja ma usun, et kongress kiidab selle heaks.“

Üks Obama administratsiooni ametnik, kes traditsiooniliselt jäi Valge Maja strateegiast rääkides anonüümseks, nimetas Ameerika Iisraeli poliitilise asjade komiteed „800-naelaseks gorillaks toas“ ning ütles, et selle liitlased kongressis räägivad ilmselt, et kui Valge Maja ei suuda seda punast joont kaitsta keemiarelvade katastroofilise kasutamise eest, on nad hädas.

Iisraeli võimud on Obama otsuse pärast mures, kuid avalikud sõnavõtud on olnud vaoshoitud. Kerry vestles pühapäeval ka Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga.

Oodatakse et hääletused nii esindajatekojas kui ka senatis toimuvad pärast istungite vaheajalt naasmist 9. septembril, kuigi senati demokraatide juht Harry Reid ütles, et senati väliskomitee koguneb Süüria küsimust arutama teisipäeva pärastlõunal.

Samal ajal kui Valge Maja konsulteerib kongressiga, kavandab Kerry uut diplomaatiliste jõupingutuste ringi. Järgmisel nädalavahetusel on tal kavas kohtumised Euroopa Liidu diplomaatidega Vilniuses ja Araabia Liiga diplomaatidega Roomas.

Sõjaliste ekspertide jaoks on suur küsimus, millist mõju võib tegutsemisega viivitamine avaldada sellele, kui jõudu lõpuks ikkagi kasutatakse.

USA armee endine staabiülema asetäitja ja erukindral Jack Keane ütles intervjuus, et aeg töötab Süüria presidendi Bashar al-Assadi kasuks, sest Süüria vägedel on rohkem võimalusi suurtükkide, rakettide ja muu sõjatehnika paigutamiseks tsiviilisikutega asustatud piirkondadesse, kui teatakse, et neid rünnatakse.

Ka Süüria juhtimiskeskused, mida ei ole võimalik liigutada, tühjendataks Keane'i sõnul tundlikust sisseseadest ja personalist.

Obama teatas aga, et staabiülemate komitee esimees kindral Martin E. Dempsey kinnitas talle, et viivitus ei mõjuta USA sõjalist võimekust rünnak läbi viia.