See informatsioon, sealhulgas telefonikõne, milles Tsarnajev arutas oma emaga islamidžihaadi üle, oleks ilmselt esile kutsunud tema täpsema vaatluse alla võtmise, kirjutas New York Times Reutersi vahendusel.

„Nad leidsid, et venelased ei andnud kogu informatsiooni, mis neil tookord tema kohta oli, ning selle põhjal, mis oli kättesaadav, tegi FBI kõik, mis suutis,“ ütles ülevaatega tuttav USA kõrge ametnik New York Timesile.

Kaht tšetšeeni päritolu venda, Tamerlan ja Džohhar Tsarnajevit kahtlustatakse kiirkeetjapommide asetamises Bostoni maratoni finišijoone lähistele eelmise aasta 15. aprillil. Plahvatustes hukkus kolm ja sai vigastada üle 260 inimese.

Tamerlan sai tulevahetuses politseiga surma, kuid noorem vend Džohhar ootab kohtuprotsessi, mille järel võib teda süüdimõistmise korral oodata surmanuhtlus.

Kõne all olevat raportit, mille autor on luurekogukonna büroo peainspektor, ei ole avaldatud, kuid neljapäeval tutvustatakse seda New York Timesi teatel kongresmenidele.

Märtsis avaldatud kongressi raportis toodi välja „kasutamata jäetud võimalused“, millega oleks võidud rünnakut vältida.

USA uuris Tamerlan Tsarnajevit pärast Vene võimude hoiatust FBI-le, et ta on radikaliseerunud ja võib naasta Venemaale, et ühineda seal äärmuslaste rühmitustega.

Pärast Venemaa hoiatust alustas föderaal-, osariigi ja kohalikest võimudest koostatud uurimisgrupp uurimist, mis sisaldas valitsuse andmebaaside kontrollimist ning Tsarnajevi ja tema vanemate küsitlemist. Mingeid tõendeid terroristlikust tegevusest ei leitud.

Vene võimud lükkasid aga tagasi FBI mitmed taotlused anda lisainformatsiooni, mis neil Tsarnajevi kohta oli, kuigi USA õiguskaitseorganid pidasid teda siis suuremaks ohuks Venemaale.

Värskes raportis leitakse, et venelased jagasid FBI-ga luureandmeid, näiteks telefonikõne kohta, milles oli juttu džihaadist, alles pärast pommirünnakut.

„Kui nad oleksid teadnud, et venelased teadsid, et nad oleksid ilmselt olnud võimelised tegema meie uurimisjuhiste järgi rohkem, oleksid nad siis vandenõu avastanud? Seda on väga raske öelda,“ ütles USA kõrge ametnik New York Timesile.