Baaside ehitamine ja laiendamine Arktikas

Venemaa investeerib taas baasidesse Arktikas: ehitab uusi, laiendab vanu ja viib sinna personali. Analüütikute sõnul juhib Venemaa jõupingutusi Arktikas osaliselt kliimamuutus ning riik üritab ära kasutada ja kaitsta mereteid ning nafta- ja gaasivarusid piirkondades, mille sulav jää ligipääsetavamaks muudab.

Sõjaline eelarve on pidevalt kasvanud

Venemaa on oma sõjalist eelarvet tõsiselt suurendanud, sealhulgas 2014. ja 2015. aasta vahel tehti ligi 11 miljardi dollari suurune hüpe. Moskva sõnul tehakse tasa aastatepikkust investeeringute puudust pärast Nõukogude Liidu lagunemist.

Suuremõõdulised sõjaväeõppused

Venemaa korraldab plaanilisi enam kui 100 000 sõduri mobilisatsioone ning etteteatamata õppusi, mis panevad liikuma tuhanded. Need üritused on ühtlasi nii lahinguõppused kui ka sõjalise jõu näitamine maailmale. Tihti osalevad üksused, mis kontrollivad Venemaa tuumaarsenali. „Pilt, mida Venemaa ametlikud allikad edasi annavad on see, et nad valmistuvad suuremõõduliseks riikidevaheliseks sõjaks,“ kommenteeris Rootsi riigikaitse uurimisinstituudi esindaja Johan Norberg. „Jutt ei käi rahuvalvest või mässuliste vastasest tegevusest.“

Vastasseis teiste riikide õhuruumis

Vene lennukid on korduvalt sisenenud teiste riikide õhuruumi või lennanud selle lähedal, sealhulgas on lennatud ka USA õhuruumi lähistel. Pärast Krimmi annekteerimist 2014. aasta märtsis on nende intsidentide arv ja tõsidus suurenenud. „Putin püüab provotseerida Ühendriike ja NATO-t sõjalisse tegevusse ning tekitada muljet, et nad kujutavad endast Venemaale ohtu, et suurendada oma enda populaarsust,“ ütles Barnardi kolledži professor ning Columbia ülikooli Harrimani instituudi USA-Vene suhete programmi direktor Kimberly Marten.

Oma vägede saatmine väliskonfliktidesse

Venemaa on mitmetes regioonides rakendanud oma sõjalist võimu, kõigutanud rivaale ja külvanud ebastabiilsust, et säilitada oma mõju. New York Times mainib siin Süüriat, Krimmi ja Ida-Ukrainat ning Gruusiat.

Relvastuse ja sõjatehnika moderniseerimine

Venemaa ostab, moderniseerib ja arendab sõjatehnikat eesmärgiga moderniseerida 2020. aastaks 70 protsenti relvajõududest.