Konfidentsiaalne memo paljastab, et NSA õhutab kõrgeid ametnikke „klientasutustest“, nagu näiteks Valge Maja, riigidepartemang ja Pentagon, jagama oma kontaktide nimekirju, nii et NSA saaks lisada välisriikide juhtivate poliitikute telefoninumbrid oma jälgimissüsteemidesse, kirjutab The Guardian.

NSA memos antakse mõista, et selline jälitustegevus ei ole üksikjuhtum, sest agentuur jälgib rutiinselt maailma riigijuhtide telefoninumbreid ja palub ka teistel USA ametnikel seda teha.

2006. aasta oktoobrist pärit memo, mis oli suunatud agentuuri signaalluure direktoraadi (SID) personalile, oli pealkirjastatud „Kliendid saavad aidata SID-d sihikule võetavate telefoninumbrite hankimisel“.

Kõigepealt tuuakse näide, kuidas USA ametnikud, kes käivad läbi maailma riigijuhtide ja poliitikutega, võivad aidata agentuuri jälitustegevuses.

„Ühe hiljutise juhtumi puhul varustas üks USA ametnik NSA-d 35 maailma riigijuhi 200 telefoninumbriga ... Vaatamata asjaolule, et enamik neist on tõenäoliselt kättesaadavad ka avalikke allikaid pidi, on luureandmete produktsioonikeskused märganud 43 varem teadmata olnud telefoninumbrit. Nende numbrite pluss mitmete teiste kohta on antud ülesanded.“

Dokumendis öeldakse veel, et uued telefoninumbrid aitasid agentuuril avastada veelgi rohkem üksikasju kontaktide kohta, mida jälgimisse lisada: „Need numbrid on andnud juhtinformatsiooni teiste numbrite kohta, mille kohta on seejärel samuti antud ülesanded.“

Memos tunnistatakse siiski, et telefoninumbrite pealtkuulamine on andnud vähe raporteeritavaid luureandmeid.

Analüütikutel palutakse memos mõelda klientidele, keda nad parajasti teenindavad, kes võiksid samuti meelsasti anda üle detaile oma kontaktide kohta.

Dokumendis antakse mõista, et mõnikord annavad USA agentuurid ise spontaanselt NSA-le ligipääsu oma välismaistele suhtlusvõrgustikele.