Luureandmete jagamise kokkuleppe üksikasjad on esitatud NSA ja tema Iisraeli sõsarteenistuse vastastikuse mõistmise memorandumis, mis näitab, et USA valitsus andis üle informatsiooni USA kodanike telefonikõnede ja e-kirjade kohta. Kokkulepe ei sea iisraellastele andmete kasutamisel mingeid õiguslikult siduvaid piiranguid, kirjutab Guardian.

Põhimõtteline kokkulepe sõlmiti 2009. aasta märtsis.

Viieleheküljelises memorandumis, mida nimetatakse USA ja Iisraeli luureagentuuride vaheliseks kokkuleppeks, mis puudutab USA isikute kaitset, rõhutatakse korduvalt ameeriklaste põhiseaduslikke õigusi privaatsusele ja Iisraeli luurepersonali kohustust neid õigusi austada.

Samas antakse aga Iisraelile üle signaalluure toorandmeid. „Signaalluure toorandmed sisaldavad, kuid ei ole sellega piiratud, hindamata ja minimeerimata üleskirjutusi, kokkuvõtteid, faksiimileid, telekseid, helisalvestusi ning digitaalse võrguluure metaandmeid ja sisu,“ öeldakse memorandumis.

Kokkuleppe järgi ei filtreeri NSA analüütikud luureandmeid enne üleandmist, et neist USA suhtlus eemaldada. „NSA saadab rutiinselt Iisraeli signaalluure riiklikule üksusele minimeeritud ja minimeerimata toorkogu,“ öeldakse selles.

Kuigi memorandumis öeldakse selgesõnaliselt, et materjali tuleb käsitleda vastavalt USA seadustele ja iisraellased leppisid kokku, et ei võta tahtlikult sihikule andmetes esinevaid ameeriklasi, ei toeta neid reegleid õiguslikud kohustused.

„See kokkulepe ei ole mõeldud ühegi õiguslikult kehtestatava õiguse loomiseks ning seda ei tõlgendata rahvusvahelise õiguse järgi ei rahvusvahelise kokkuleppena ega õiguslikult siduva instrumendina,“ öeldakse dokumendis.

NSA pressiesindaja ei eitanud oma avalduses, et Iisraeliga jagatud luure toorandmed sisaldasid ameeriklaste isikuandmeid. Agentuur kinnitas aga, et jagatud luureandmed on vastavuses kõigi privaatsusreeglitega.

„Igasugust informatsiooni USA isiku kohta, mis on saadud NSA jälgimistegevuse tulemusena, käsitletakse protseduurireeglite järgi, mis on koostatud privaatsusõiguse kaitsmiseks,“ ütles NSA pressiesindaja.

Memorandumis on kirjas, et juudiriigil on lubatud ameeriklasi puudutavat infot säilitada kuni aastaks, kuid Iisraeli kohustatakse Ühendriikide valitsusametnikke käsitlevat infot viivitamatult hävitama.