Ühe allika sõnul „on operatiivne olukord Süürias teatud määral sarnane relvastatud võitlusega Ukraina terrorimisvastase operatsiooni tsoonis“, vahendab Novaja Gazeta.

Peamine idee seisneb selles, et kas Venemaa presidendi Vladimir Putini ÜRO peaassambleel 28. septembril peetava kõne eelõhtul või kohe pärast seda tuleks läbi viia mingisugune tegevus, mis kinnitaks Venemaa kavatsuste tõsidust. Kaalutakse lennuväe raketilööki, Süüria vägede lokaalset maapealset operatsiooni tänapäevaste sõjapidamisvahendite toetusel, mida teenindaksid Vene sõjaväelased (haarang, tähtsa objekti hõivamine jne), suurtükitule seeria. Peamine ja hädavajalik tingimus on efektiivsus ja näitlikkus, mitte ulatus, kirjutab Novaja Gazeta.

Novaja Gazeta märgib, et Putin kuulutab oma kõnes ÜRO-s suure tõenäosusega rahvusvahelise terrorismi Islamiriigi näol inimkonna peamiseks vaenlaseks ja teeb ettepaneku vastasseisu asemel jõud ühendada.

Kõik tunnistavad Novaja Gazeta hinnangul, et ilma maapealse operatsioonita ei ole Islamiriigi probleemi võimalik isegi osaliselt lahendada, kuid seavad kahtluse alla Venemaa võimalused, ning ei soovi tema rolli tugevnemist selles võitluses. NATO riikide õhulöögid terroristide positsioonidele on pidevad, aga sisulist muutust operatiivses olukorras pole märgata.

Vastuseks Novaja Gazeta küsimusele, kas on võimalik saavutada mingisugust edu ilma koondamata Süüriasse Venemaa relvajõudude märkimisväärset grupeeringut, mille minimaalseks suuruseks määratlevad lääne spetsialistid mõni tuhat meest, märkisid Vene allikad, et sõjalisest vaatepunktist on see äärmiselt ebatavaline ülesanne. Operatsiooni võib läbi viia koordineerides seda teiste poolte (Süüria ja Iraani armeed, kurdid, alaviidid, kristlased jt) sõjaliste formeeringutega, aga ilma koostöökogemuse ja püsiva usalduseta komandöride vahel on edu saavutamine keeruline. Seetõttu on Novaja Gazeta allika sõnul kindla veendumuse puudumise korral edus parem üldse mitte alustada. Vaatamata planeerimisele ja parimate mõistuste kaasamisele pole sugugi fakt, et löök antakse. Selline ebaedu toob aga kaasa diplomaatilise rünnaku Kremli vastu, kirjutab Novaja Gazeta.