Tööandja keeldus pakkumast oma rasedale töötajale ette nähtud soodustusi, mille peale andis naine sisse hagi Neeva rajoonikohtusse, et sundida trollivabrikut vormistama temaga ametlikku töösuhet ja maksma välja saamata jäänud raha, kirjutab Novaja Gazeta.

Et oma töösuhet tõestada, pildistas naine töökoha arvuti ekraanil oma IP-aadressi. Nagu selgus, muudeti just sellelt IP-aadressilt andmeid veebilehel Whoiswhos.me, kus avaldati andmeid teisitimõtlejate kohta, kes seejärel läbi peksti.

Juunis teatas Peterburi väljaanne Fontanka, et Peterburi ärimehe Jevgeni Prigožiniga seotud struktuurid võivad olla seotud ajakirjanike, blogipidajate ja ühiskonnategelaste ründamise ning nende jälitamisega.

Tundmatud isikud püüdsid sotsiaalmeedia kaudu saada toimetuse töötajatelt teada korrespondent Deniss Korotkovi isikuandmeid. Fontanka tegi kindlaks, et sõnumid saadeti IP-aadressilt, mis on registreeritud firmale Glavset, mis on trollivabrikuna tuntud kompanii Internet Issledovanija järglane. Enese jälitamist erinevatel asjaoludel on täheldanud ka teised ajakirjanikud.

Novaja Gazeta teatel on kannatanute andmed andmebaasis veebilehel Whoiswhos.me, kuhu tundmatud isikud koguvad konfidentsiaalseid andmeid opositsionääride kohta (passiandmed, maksumaksja tunnusnumber, pangakaartide numbrid, elukoha aadress, foto, jälitamisel tehtud tähelepanekud jm).

Miljardär Prigožin juhib korporatsiooni Konkord, mis varustab toiduainetega valitsusstruktuure ja eriüritusi riigi juhtkonna jaoks. Novaja Gazeta on korduvalt avaldanud andmeid selle kohta, et „Kremli koka“ Prigožini struktuurid on lisaks peamisele tegevusele ka spioneerinud sõltumatu meedia, sealhulgas Novaja Gazeta järel.

Novaja Gazeta on avaldanud materjalid selle kohta, et Prigožini struktuurid finantseerisid juba 2013. aastal, kui olukord Ukrainas hakkas võimude kontrolli alt väljuma, mõnesid Ukraina meediaväljaandeid muu hulgas Krimmis, mis tegelesid Vene propaganda edastamisega.

Prigožini nimega seostatakse ka Venemaal teadaolevatest suurima, Peterburis asuva internetitrollide vabriku tegevust.