„See kuju oli suur, kole, alati räpane ja tema sisemuse tühimikust lekkis pidevalt vere või pisaratena roostet,“ kommenteeris Nowa Sol’i linnapea Wadim Tyszkiewicz kuju eemaldamist oma Facebooki lehel. „Aeg on muutunud, me oleme üles kasvanud ja venelased on ammu läinud. Siin ei ole mängus mingit erilist ideoloogiat.“

Venemaa asju siiski niimoodi ei näe. Välisministeeriumi hinnangul on tegemist „vaenuliku sammuga“, mis läheb vastuollu 1994. aastal sõlmitud memoriaalide kaitsmise leppega. „Jääb mulje, et meie memoriaalide mõnitamine on saanud Poolas lausa riikliku poliitika osaks,“ vahendas Reuters ministeeriumi teadet.

Näib, et vastuolud algavad memoriaalide mõistest. Kui Poolas nähakse memoriaalidena peamiselt nõukogudeaegseid surnuaedu, siis venelased loevad memoriaaliks ka monumente. Pealinnas Varssavis valvab kohalik politsei pidevalt 1944. aastal hukkunud Nõukogude sõdurite mälestusmärki, mille kallal kohalikud siiski tihti vandaalitsemas käivad.

Kui Tallinnas pingeid tekitanud pronkssõdur teisaldati ja uues asukohas uuesti üles, siis Nowa Sol'i monumendist jäid tõepoolest alles vaid rusud. Erilisi rahutusi kuju hävitamisega ei kaasnenud.