Augustis toimus Kõrgõzstanis üritus Sojuz 2014 – Võidu Pärijad, mida kirjeldati kui sõjalis-sportlike organisatsioonide ja kadetikorpuste rahvusvahelist noorte hariduslikku kogunemist. Russkaja Gazeta teatel on see projekt geopoliitiline, vahendab Leedu Delfi.

Üks episood ajalehes on pühendatud lastele Ukrainast, kelle olevat kohale toonud kaks õpetajannat Kiievist, kes sooritasid „kangelasteo“. Ukraina lapsed näitasid Russkaja Gazeta teatel, et on võidukate sõjameeste, mitte politseinike ja metsabandiitide järeltulijad.

Russkaja Gazeta kirjutab, et raskustega õnnestus kohale tuua lapsed ka Balti riikidest. Enne seda tuletatakse meelde Leedu, Läti ja Eesti seisukohti rahvusvahelisel areenil.

Baltikum seisab demonstratiivselt NATO poolel kõiges, mis on suunatud Venemaa vastu. Isegi kui see kahjustab nende rahvuslikke ja majanduslikke huve. Vaatamata sellele sõidavad juba mitu aastat järjest kogunemisele Sojuz õpilaste võistkonnad Lätist, Leedust ja Eestist. See on saanud võimalikuks tänu ühele inimesele – Sergei Ivansile,“ kirjutab Russkaja Gazeta, nimetades Läti kodanikku Ivansit Afganistanis võidelnud endiseks dessantväelaseks.

Laagris toimuvate tegevuste hulgas mainib Russkaja Gazeta näiteks taktikalise eriettevalmistuse võistlusi, mis on iseloomulikud armee eriüksustele.

Tulistati pneumaatilistest relvadest ja laskmisvõistlust juhtisid tõelised professionaalid – üksuse Alfa ohvitserid.

Toimusid propagandakanali ANNA-news asutaja Marat Mussini loengud Liibüa, Süüria, Maidani ja Ida-Ukraina sündmuste kohta. Mussini sõnavõttudes leidub palju nõukogude nostalgiat, läänevastaseid loosungeid ja noorte agiteerimist tegutsema oma koduriikides.

Üks laagri korraldajatest, endine eriüksuste instruktor ja nüüdne edukas Vene ärimees Oleg Bakanatš ütles News-Asia.ru vahendusel otse, et Sojuzi eesmärk on nõukogude vaimu ja endise Nõukogude Liidu venekeelse nooruse äratamine.

Väljaanne kardab, et laagrist Balti riikidesse naastes hakatakse lapsi taga kiusama. „Pole teada, kuidas võtavad sel aastal vastu oma kadette Läti, Leedu, Eesti, Moldova ja Ukraina. Otsustades selle järgi, et võistkondade juhtidel tuli lapsed välja viia ümberkaudu minnes, on vastuvõtt vaevalt soe,“ kardab News-Asia.ru.

Tsiteeritakse ka väidetavalt Leedus elavat Roman Abramovit: „See projekt on väga tähtis, eriti Balti riikide jaoks. Viimasel ajal on meil Leedus uuesti tugevnenud natsionalistlikud meeleolud. (...) Meie maa regioonides mõtlevad elanikud, et kohe-kohe algab sõda Venemaaga. Siin näevad meie lapsed kõike oma silmadega, õpivad lahendama probleeme koos ja ühiselt ületama kõiki raskusi,“ ütles Abramov.