On juuni keskpaik ja põhikooliõpilased on läinud suvevaheajale. Viie kooli personal kogunes aga eelmisel nädalal kuulama Blom Anderssoni juttu tüdrukute ümberlõikamisest. Suvi on aeg, kui paljud tüdrukud on ohutsoonis, kirjutab ajaleht Norrköpings Tidningar.

„Meil on rutiin informeerida alati vanemaid, kui me teame või kahtlustame, et nad kavatsevad sõita oma kodumaale, et nad võivad saada vanglakaristuse, kui tulevad tagasi ja laps on ümber lõigatud,“ ütles Blom Andersson.

Alates märtsist on Norrköpingis avastatud umbes 60 ümber lõigatud tüdrukut, kellele püütakse nüüd tervishoiusüsteemis abi anda.

„Ühel tüdrukul olid nii tõsised menstruatsioonivalud, et ta tuli koolist kiirabiga naistekliinikusse viia,“ ütles Blom Andersson.

Tüdrukuid, kellel on tõsised sümptomid, on kõige kergem avastada. Korduvad peavalud ja tugevad menstruatsioonivalud on tähtsad signaalid. Paljud hoiduvad joomisest, et vältida urineerimist. Põietühjendamine võib olla väga valus ja võtta aega mitu tundi.

Kõik juhtumid on avastatud koolides. Blom Andersson peab seda tõendiks selle kohta, et väljaõpe, mille kõik kooliõed, -nõustajad ja -arstid on saanud muu hulgas ümberlõikamise sümptomite avastamiseks, on olnud hea investeering.

„Mis puudutab gümnaasiume, siis seisame me teiste probleemide ees. Seal on tüdrukuid, kes hakkavad kohe abielluma. Üks tüdruk, kes oli 18-aastane, esitas küsimuse, miks peab ta parandama midagi, mida ta on välja kannatanud alates sellest, kui oli kuueaastane. Vastasel juhul oli suur oht, et ta ei saa mehele. Kõik see on seotud auga ja ümberlõikamine on üks osa problemaatikast,“ rääkis Blom Andersson.