Mehed ei teadnud, et nad olid kohaliku politsei jälgimise all alates Bodøsse saabumisest reedel, vahendab Norra väljaanne Avisa Nordland.

Bodø politseid oli nimelt hoiatatud Norra kriminaalpolitseist, et neil on oodata ringireisivate murdvaraste visiiti.

Kui neli meest Tallinnast lahkus, hoiatas Norra politseid Europol.

Europoli teatel oli tegemist kokku seitsme riigi, Eesti, Läti, Leedu, Poola, Rootsi ja Norra õiguskaitseorganite koostööga.

Europol teatas, et meeste vahistamine oli intensiivse jälgimisoperatsiooni tulemus. Kahtlusaluseid jälgiti laevaga Tallinnast saabumisel alates Stockholmist tuhandekilomeetrisel sõidul läbi Rootsi kuni Bodøni Norras. Kurjategijate jälitamisel tegid tihedat koostööd Soome, Norra ja Rootsi politseid.

Osavõtnud õiguskaitseorganite esindajad jälgisid operatsiooni kulgu Europoli koordinatsioonikeskuses, mis võimaldas pidevat ja otsest informatsioonivahetust ja otsuste tegemist.

„Lähtudes vastu võetud luureandmete kvaliteedist, otsustas politseimeister jälgimist alustada. See andis tulemuseks vahistamise pühapäeval,“ seletas Salteni politseipiirkonna esindaja Øystein Røsnes.

Pärast kahepäevast jälgimist polnud politseil erilist kahtlust, et eestlased kavatsevad vargile minna Bodø kaubanduskeskuses City Nord asuvasse juveeliärisse Presis Ur & Gull.

Neli eestlast jäeti esmaspäeva pärastlõunal neljaks nädalaks vahi alla. Üks neist tunnistas oma süüd ja Røsnesi sõnul ka vabandas.

Varem on selliseid katseid teinud Poola või Leedu kodanikud.

„Nii palju kui mina tean, on see esimene kord, kui eestlased panevad toime seda tüüpi kuriteo Põhja-Norras,“ ütles kogenud politseinik Røsnes.