Norra ajalehe VG teatel on Norra politsei julgeolekuteenistus (PST) saanud sadu vihjeid immigratsiooniametnikelt võimalike terrorisümpaatiatega varjupaigataotlejate kohta, vahendab The Local.

„Me oleme saanud kolmekohalise arvu murelikke teateid politsei välismaalasteüksuselt (PU), välismaalastedirektoraadilt (UDI) ja asüülikeskustelt,“ ütles PST sektsiooniülem Erik Haugland VG-le. „Meie töö on neid teateid hinnata.“

Hauglandi sõnul on sellesügisene põgenike arvu hüppeline kasv PU tööga nii üle koormanud, et nad ei suuda varjupaigataotlejaid enam korralikult kontrollida, mistõttu kontrolliti 13 000 inimest vaid põgusalt.

PST on loonud spetsiaalse üksuse mõnede varjupaigataotlejate telefonides ja arvutites tehtud süngete leidude uurimiseks. VG teatel on nende hulgas fotod ja videod hukkamistest ja jõhkratest karistamistest, näiteks maha raiutud päid käes hoidvatest inimestest; pildid surnud lastest ja teistest sõjakuritegude ohvritest ning lipud ja sümbolid, mis on seotud Islamiriigi, Al-Nusra rinde ja teiste terroriorganisatsioonidega.

Haugland rõhutas, et suur enamik Norrasse saabuvatest varjupaigataotlejatest ei kujuta endast julgeolekuriski ning see, et mõnel isikul on telefonis sellised fotod või videod, ei tõesta automaatselt, et tal on terroristlikud sidemed.

Hauglandi sõnul on sadadest PST uuritud juhtumitest vaid käputäis uutest saabujatest pärast uurimist endiselt muret valmistanud.