Suremas olnud patsient vajas kiiresti erilist kopsu- ja südameprotseduuri nimega kehaväline membraani oksügenatsioon, kuid Põhja-Norra Bodø linna haiglal ei olnud selleks ei vahendeid ega oskusi, vahendab AFP.

Umbes 450 kilomeetri kaugusel lõunas asuva Trondheimi linna haiglas oli aga vajalik seade olemas ning personal võttis ühendust Norra õhujõududega, et seade kohale tuua. Teadetekohaselt saabus palve just siis, kui kaks hävitajat F-16 valmistusid lähedalasuvast õhujõudude baasist õhku tõusma.

„Nad ei küsinud mingeid küsimusi peale selle, kui suur see masin on,“ ütles Trondheimi Püha Olavi haigla peaarst Anders Wetting Carlsen AFP-le.

Õnne oli ka selles mõttes, et ühel F-16-l oli küljes väline mahuti, kuhu seadme sai paigutada. Hävitaja lendas seejärel tippkiirusel tagasi Bodøsse.

„Tavaliselt katame me selle maa 35 minutiga,“ rääkis õhueskadrilli ülem Børge Kleppe Norra ajalehele VG. „Võttes aga arvesse lasti erilist iseloomu, vajutas piloot gaasi põhja ja saabus sihtpunkti vähem kui 25 minutiga.“