„See on nii lihtne. Üks lihtsamaid asju, mida teha. Miks seisavad inimesed järjekorras, et osta välismaa võid?“ küsis 64-aastane vanaema Reidun Pettersen Engerdalist. Pettersen kasvas üles talus ja teab, kuidas võid vanal meetodil kirnus valmistada, teatab Wall Street Journal.

Petterseni sõnul on norralastele harjumatu, et mõnda asja ei saa poest osta. „Aga võibolla on see hea asi,“ ütles ta. „Inimesed hakkavad kasutama oma loovust ja teevad asju ise. Kui meil on koort, ei näe ma mingit põhjust võid osta. Tegelikult on see sel aastal suurepärane jõulukingitus.“

Mõned inimesed vajavad võid hädasti elatise teenimiseks. Paramjeet Singh Bedi peab Norra põhjaosas Vadsøs India restorani Indigo. Poed on võist absoluutselt tühjad ja nii peab ta seda ise kirnuma.

„Me peame. Me ei saa kuskilt võid kätte, üldse mitte. Ja see on just jõulude-eelne aeg, nii et meil on palju kliente. See on tõesti kummaline,“ ütles Bedi. „See võtab palju aega, sest me kasutame käsimiksereid. Aga nüüd ostsin ma uue masina, mis on kiirem.“

Võikriis sai alguse suvel tugevate vihmasadudega, mis mõjutas lehmade söödava heina kvaliteeti ja seega omakorda piimatootmist. Tulemuseks on võidefitsiit poodides.

Koort ja piima poodides veel on. Aga Norra suurima piimatoodete tootja ja hulgimüüja, talukooperatiivi Tine SA esindaja Lars Galtung ütles, et ei soovi ka koore lõppemist. „Meil jõuavad kätte kaks nädalat aastas, kui nõudmine koore järele on kõige suurem.“

2011. aastal on Tine turule toonud 1000 tonni rohkem võid kui eelmisel aastal.

Toidublogi „Mayas mat“ pidaja May Kristin Pedersen pani üles oma või valmistamise retsepti: „Pane koostisosad köögikombaini, pane see täisvõimsusel tööle ja oota – see ei võta kaua aega.“

Pederseni sõnul maksab liiter koort ja 300 grammi hapukoort umbes 60 Norra krooni (7,7 eurot) ja sellest saab pool kilogrammi võid. Pederseni arvates on naeruväärne, et inimesed teevad raha, müües võid internetis.