Homme astub 32-aastane paremäärmuslane teist korda kohtu ette ning siis otsustatakse, kas ta jäetakse ka edaspidi üksikvangistusse, vahendab BNS AFP uudist.

Prokurörid nõudsid enne 77 inimest tapnud Breiviki esimest kohtusse ilmumist 25. juulil, et istung oleks kinnine, sest mees võib suhelda teiste "rakukestega", mille olemasolule ta vihjanud on.

"Kohus lähtub põhimõttest, et politsei ei ole veel teinud kindlaid järeldusi, kas kahtlusalusel oli rünnakutes kaasosalisi," ütles kohtunik Hugo Abelseth täna oma otsuses, mis keelab ajakirjanikel ja vaatlejatel istungitel osalemise.

Breivik on alates vahistamisest üritanud saada nii palju avalikkuse tähelepanu kui võimalik, et levitada oma islami ja multikultuursuse vastast sõnumit.

Ta tahtis esimesel istungil kanda "mundrit" ning nüüd soovis ta panna selga frakitaolise pintsaku, mis on tal seljas ühel enne rünnakuid internetis avaldatud fotol.

Tema advokaat Geir Lippestad selgitas, et Breivik soovis nii avaldada austust õigusemõistmise vastu, sest "frakk on kõige pidulikum meeste riietusese".

"Arvestades juhtumi tõsidust oleks selline riietus häiriv, solvav ja provotseeriv," ütles kohtunik ja toonitas, et "tavaline, korrektne riietus näitab piisavalt, et ta võtab õigusemõistmise protsessi tõsiselt".

Breivik korraldas 22. juulil Oslo kesklinnas valitsushoonete juures võimsa autopommiplahvatuse, milles hukkus kaheksa inimest. Seejärel asus ta Utøya saarele tulistama valitsuspartei Tööpareti noorliikmeid, kes saarel suvelaagrit pidasid, tappes veel 69 inimest.

Politsei otsib endiselt tema võimalikke kaasosalisi, kuid on öelnud, et tõenäoliselt korraldas ta rünnakud üksi.