Listhaug kutsus esile viha ja ärevust varem sel kuul, kui süüdistas opositsioonilist Tööparteid „terroristide huvide” rahvuslikust julgeolekust ettepoole seadmises. Tegemist on Tööpartei jaoks eriti tundliku teemaga, sest erakond oli paremäärmuslase Anders Behring Breiviki 2011. aasta massitulistamise sihtmärk, vahendab Reuters.

Listhaug esines oma kommentaariga pärast seda, kui Tööpartei ja kristlikud demokraadid aitasid tagasi lükata seaduseelnõu, mis oleks andnud riigile õiguse jätta isikud kohtuliku uurimiseta Norra kodakondsusest ilma, kui neid kahtlustatakse terrorismis või välismaa relvarühmitustega ühinemises.

Listhaugi kommentaar tekitas poliitilise tormi ja ta vabandas eelmisel nädalal parlamendi ees. Opositsioonierakonnad teatasid aga, et tema žest ei olnud piisavalt siiras ja ta peab tagasi astuma.

Norra opositsioonilised kristlikud demokraadid teatasid eile, et ühineksid viie vasaktsentristliku erakonnaga umbusalduse avaldamisel Listhaugile, mis oleks taganud enamuse.

Parlamendihääletus pidi toimuma hiljem täna. Peaminister Erna Solberg seisis silmitsi valikuga, kas lasta Listhaugil minna, nõrgestada valitsust ja riskida Arengupartei, mida Listhaug esindab, valitsusest lahkumisega või kogu valitsusega tagasi astuda.