„Esiteks ei ole USA palunud meil hävitajaid Iraaki saata. Teiseks on meil mõningaid tehnilisi väljakutseid, mis muudavad õigeks meie võimekuse hoidmise siin Norras. Kolmas põhjus on mõnevõrra pingelisem olukord meie vahetus ümbruses,“ ütles Norra peaminister ajalehele VG The Locali vahendusel.

Solberg märkis, et allveelaevajaht Rootsis ei ole selle pinge põhjus.

„Ma mõtlen üldist olukorda seoses Venemaa suurenenud aktiivsusega nii õhus kui ka merel ning vägede ümberpaigutamist ja muid küsimusi, mis muudavad vajalikuks tähelepanelik olemise kodus,“ ütles Solberg.

Solberg usub, et Norra liitlased NATO-s mõistavad hästi, miks peab Norra kasutama rohkem ressursse põhjaaladel ja piiril Venemaaga.

„Ühise piiri tõttu Venemaaga on Norra erinevas olukorras võrreldes selliste riikidega nagu Taani, Holland ja Belgia,“ kommenteeris Solberg.

Peaministriga nõustus ka Norra tööpartei juht Jonas Gahr Støre.

„On tähtis kinnitada, et Norra on julgeolekupoliitiliselt teises olukorras võrreldes paljude meie liitlastega Põhja-Euroopas. Meil pole mitte ainult pikk rannik patrullida, vaid me oleme võtnud vastutuse ka suurte merealade kindlustamise eest, millel on strateegiline tähtsus kogu NATO jaoks,“ ütles Gahr Støre.