Niinistö on kohtunud pärast Krimmi annekteerimist korduvalt Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, vahendab Yle Uutiset.

„Ma olen kuulnud kogu maailmas, kui tähtsaks peetakse seda, et rahvusvaheline kogukond näitaks Venemaale, et ta on teinud valesti, ja teiselt poolt peetakse sama tähtsaks seda teist rada, et peetakse dialoogi,“ ütles Niinistö.

Niinistö sekkus publiku hulgast arutellu pärast seda, kui Rootsi endine kaitseminister Karin Enström ütles, et Rootsis ollakse hämmeldunud Putini tuleku üle Soome juuli alguses.

Niinistö kinnitas, et tema ja Venemaa esindajate vahel peetud vestlustes ei ole kunagi näiteks kritiseeritud sanktsioone ega püütud survestada Soome välispoliitilist kurssi.

„Kui kurss on selge, ei ole vaja selle üle arutleda, aga võidakse vahendada sõnumit selle kohta, kuidas maailm võib nendest raskustest pääseda. Nii lihtsas asjas on siin küsimus,“ ütles Niinistö.

Niinistö ütles, et on saanud samasugust kriitikat varem kuulda Balti riikide suunalt, kuid rootslaste kriitika on uus. Ta tuletas meelde, et USA peab Venemaaga otsest dialoogi palju rohkem, kui teatakse.

„Minu arvates olete te nüüd veidi ajast maha jäänud,“ ütles Niinistö Enströmile.

Enström juhtis tähelepanu sellele, et Soome ja Rootsi vahel on nüüd selline vahe, et Rootsi ei kutsuks Putinit külla.

„Ma loodan, et sa mõistad, et meie vahel on veel teine vahe: suurem ja väiksem pikkus, 1300 kilomeetrit. Meil on pikem piir Venemaaga kui kõigil teistel Euroopa Liidu riikidel kokku ja peaaegu sama pikk kui NATO riikidel kokku. Ma mõistan hästi, et sellist olukorda on raske mõista. Soovitan siiski, et kujutage ette, et Norra oleks Venemaa,“ lausus Niinistö.