Niinistö pressiesindaja Liina Aulini sõnul informeeriti sellest eile ka Venemaa president Vladimir Putini meeskonda, vahendas Yle.

Moskvasse mittesõitmise põhjuseks nimetati Ukraina sõda ja sellega seotud rahvusvahelisi pingeid.

Putin on kutsunud 9. maiks Moskvasse võiduparaadile paljude riikide riigipead. Venemaa tähistab 9. mail 70 aasta möödumist Teise maailmasõja lõpust Euroopas. Ülejäänud Euroopa tähistab Teise maailmasõja lõppu 8. mail.

Saksa kantsler Angela Merkel on teatanud, et ka tema jätab Moskva võiduparaadi Ukraina sõja tõttu vahele, aga läheb järgmisel päeval Moskvasse Tundmatu Sõduri hauale pärja panemisele.

Moskvasse mittesõitmisest on juba teatanud USA president Barack Obama. Euroopa riigijuhtide seas on Moskvasse sõitmisest kujunenud lakmuspaber, mis näitab riigi suhtumist Venemaasse. Näiteks sõidab Moskvasse Venemaale kehtestatud sanktsioonide suhtes kriitiline Tšehhi president Milos Zeman. Tema kolleeg Slovakkias, Andrej Kiska, on Venemaa suhtes kriitiline ja pole Moskvasse sõitmisest teatanud.

Samuti pole midagi teatanud Ungari president Janos Ader ja Kreeka uus peaminister Alexis Tsipras. Minna ei kavatse ka Poola president Bronislaw Komorowski.

Ka Eesti president Toomas Hendrik Ilves ei kavatse Moskvasse minna.

Kõige prominentsemad oma tulekust teatanud riigijuhid on Hiina president Xi Jinping ja Põhja-Korea juht Kim Jong Un.