Aafrika suurima rahvaarvuga riigi võimud ja mõned vaatlejad on kinnitanud, et pühapäevased valimised olid viimase paarikümne aasta ausaimad, kuid Jonathani kohati mäekõrgune edumaa on eeskätt riigi põhjaosas kahtlusi äratanud. Selles valdavalt islamiusku piirkonnas toimus nädalavahetusel mitu inimohvritega plahvatust ja puhkesid rahutused, mis jätkusid ka esmaspäeval, vahendas BNS.

Nii kogus Lõuna-Nigeeriast pärit Jonathan Anhambra osariigis 99 ja oma kodukandis Bayelsas pea 100 protsenti häältest.

"Ühele erakonnale antud 95 protsenti ja enam viitavad sellele, et arvusid on võltsitud, ning tõsised küsimused valimiste usaldusväärsuse kohta panevad mind muretsema," rääkis Jibrin Ibrahim Demokraatia ja Arengu Keskusest.

Jonathani peamine vastaskandidaat, 1980. aastatel seda 152 miljoni elanikuga riiki juhtinud sõjaväelane Buhari saavutas märkimisväärset edu riigi põhjaosas, kuid tema tulemus polnud ligilähedanegi ametikandja omaga.

Valimistulemused annavad samuti märku sellest, et lõhe islamiusku põhja ja kristliku lõuna vahel on süvenenud.

"On häid uudiseid: loendame hääli ja inimesed on valimistulemustest huvitatud," rääkis kodanikuühiskonna esindaja Chidi Odinkalu. "On ka üsna halbu uudiseid: riik on kibedasti jagatud põhjaks ja lõunaks."

Nigeeria suurim opositsioonipartei vaidlustas juba presidendivalimiste tulemused, mis näitavad praeguse riigipea Jonathani võitu, põhjendades seda valimisseaduste rikkumisega.

"Rikkumisi esines hulgaliselt, näiteks Kadunas ja Sokotos," ütles Progressiivsete Muutuste Kongressi (CPC) juht Tony Momoh. "Rikkumised on loetletud kirjas, mille me valimiskomisjonil saatsime."

Valimiskomisjoni esindaja Kayode Idowu kinnitas kaebuse saamist. CPC ametnik Abija avaldas lootust, et kaebus vaadatakse läbi enne võitja väljakuulutamist.