Airbus A-300 tüüpi reisilennuk kukkus esmaspäeval New Yorgi Queensi linnaossa vähem kui kaks minutit pärast õhkutõusmist Kennedy lennuväljalt. Hukkus 251 reisijat ja üheksa meeskonnaliiget, maapinnal jäi kadunuks kuni üheksa inimest.

Seni pole välistatud ühtki võimalikku põhjust, kuid juurdlust juhtiva Riikliku Transpordiohutuse Nõukogu sõnul viitavad esmased märgid õnnetusele.

“Kogu senine info viitab õnnetusele,” ütles nõukogu juht Marion Blakey. Sama on öelnud ka Föderaalne Lennundusamet, korrakaitseorganid ja Valge Maja.

New Yorgi linna ja osariigi võimud, kes on häireseisukorras sestsaadik, kui kaks kaaperdatud lennukit 11. septembril Maailmakaubanduskeskust rammisid, sulgesid õnnetuse järel kiiresti piirkonna suuremad lennuväljad, sillad ning tunnelid. Mitmed tunnid hiljem, kui ärevus hakkas leevenema, avati need siiski uuesti.

Blakey sõnul on leitud lennuki juhikabiini kõnesalvesti, kuid lennuandmete salvesti on senini kadunud.

Lennuohutusnõukogu võttis ühendust FBI ja Valge Maja kõrgemate ametiisikutega, teatas Blakey. FBI juhib 11. septembri terroritegude uurimist, kuid üksnes toetab esmaspäevase õnnetuse uurimist.

“Praegusel hetkel me ei usu, et see oleks terroriakt, sest meil puudub sellele viitav teave,” ütles FBI esindaja Tracy Ballinger Reutersile.

Lennuki pilootide ja dispetšerite vahelises vestluses polnud õnnetuse eel midagi ebatavalist, ütles Blakey.

Lennuk reis nr. 587 startis kell 9.14 (Eesti aja järgi 16.14). Pealtnägijate sõnul langes lennuki küljest tükke, enne kui see Rockaway elamurajooni langes.

Ilmselt laskis piloot just enne õnnetust paakidest kütust välja. See näitab, et ta teadis tõsisest hädaolukorrast, ütles New Yorgi kuberner George Pataki ajakirjanikele.

Lennuki rusud langesid suurele maa-alale, sealhulgas Jamaica lahte, kust esmaspäeva õhtul tõmmati välja suur tükk lennuki sabaosast.

Seni on leitud 265 surnukeha, teatas politsei.

Lennuk purustas osaliselt või täielikult tosinkond elumaja, paljud majad süttisid põlema.

Pealtnägijate sõnul süttis lennuki vasak tiib põlema, seejärel kukkus üks osa lennuki küljest ja lennuk kukkus, nina ees, otse alla. Enamus pealtnägijaid väitis, et ei kuulnud enne lennuki kukkumist plahvatust, mõnede sõnul aga plahvatas lennuk õhus.

Üks lennukimootor kukkus bensiinijaama ette, kus töötajad selle veega kustutasid, teine mootor leiti mõni kvartal kaugemalt.

Haiglatöötajate sõnul sai maapinnal vigastada umbes 60 inimest, umbes 40 neist tuletõrjujad ja politseinikud.

Punane Rist püstitas peavarjuta jäänuile ajutised varjualused.

Arvatavasti oli lennukis vähemalt 150 dominikaanlast. American Airlines avaldas teisipäeval osalise reisijatenimistu, mille järgi peaaegu kõik pardalviibijad olid kas dominikaanlased või ameeriklased.

Õnnetuskohal käisid esmaspäeva õhtul nii kuberner Pataki kui New Yorgi linnapea Rudolph Giuliani.