Vangla, millest mehed toru kaudu välja roomasid on tuntud kui osariigi karmim. Samal ajal lekib ajakirjandusse aina kummalisemaid ja vastuolulisemaid kuulujutte alates raudteel aset leidnud suguühtest kuni abikaasa mõrvamisplaanini, vahendab Vice.

Selle kõige keskmes on Joyce Michell, 51-aastane tsiviilisikust Clintoni vangla õmblustöökoja töötaja. Eelmisel nädalal Michell arreteeriti, prokuratuur süüdistab teda tööriistade vanglasse smugeldamises: ta olevat põgenemisele eelnenud kuu jooksul varustanud mõrvareid rauasae terade ja muu sarnasega.

Kuidas said mõrvarid Richard Matt ja David Sweat vanglatöötaja ärarääkimisega hakkama? New York Posti artikkel tsiteerib erruläinud politseiametnikku, kelle väitel oli Matt „väga nägus ning ausalt öeldes ka allpool vööd väga hästi varustatud. Ta saab tüdruksõpru igal pool, kuhu ta läheb.“ Briti ajaleht Daily Mail aga tsiteeris Michelli endisi töökaaslasi ja ekspartnereid, kes kirjeldasid naist kui saripetjat.

Michelli ja Matti vahelise suhte iseloomu ei ole lihtne kindlaks teha – seda oli varem küll uuritud, kuid ei leitud piisavalt tõendeid, et Michellit töölt eemaldada. Tabloididel aga on, mida järada. New York Daily News kirjutas, et Michell oli süüdistajatele üles tunnistanud põgenejate plaani tappa tema abikaasa ning et tal oli alguses plaanis olla põgenejate autojuht. Selle asemel lasi ta aga ennast põgenemise ajaks paanikahoo tõttu haiglasse sisse kirjutada.

Esmaspäeval korraks kohtusse ilmunud morn Michell ei ole nõus ennast süüdi tunnistama ei vanglasse salakauba toimetamises ega ka kuriteole kaasa aitamises. Teda on ootamas kuni seitsme aasta pikkune vangistus.

New York Times kirjutas, et Dannamora väikelinnas asuva vangla ümbruse on läbi kamminud 800 poilitseiametnikku, kaetud on ligi 40-ruutkilomeetrine maa-ala. Praeguseks otsitakse neid juba ka Mehhiko piiri äärest. „Tegutseme eelduse alusel, et nad võivad olla kus tahes,“ sõnas politseikapren Robert LaFountain Timesile. Samal ajal pole põgenikepaari kordagi nähtud, ringi liigub vaid hulk kuulujutte. 

Clintoni vangla kinnipeetud on ööpäevaringselt oma kongidesse suletud. „Me muudkui helistame vanglasse, aga nad ei ütle meile midagi,“ rääkis 25-aastane Geneva Perez, kes käib koos oma kolme lapsega regulaarselt vanglas oma abikaasat külastamas.

Osariigi kuberner Andrew Cuomo on palunud alustada ametlikku uurimist, et teada saada, mis läks valesti vanglas, mis on tundud selle poolest, et sinna saadetakse mädanema osariigi kõige hullemad kurjategijad.

„See on Dannemora müsteerium,“ sõnas endine vanglaametnik Larry Fredette Timesile. „Võib-olla ei saagi me kunagi teada, mis juhtus.“