New Orleans pääses orkaan Katrina kõige rängemast räsimisest, kuna torm läks linnast mööda, kuid orkaan tõi kaasa veetõusu, mis hävitas linna kaitsvad tammid, teatab CNN.

Umbes 100 meetri pikkune auk tammis suleti helikopterite poolt paigaldatud 200 6,7-tonnise liivakotiga, lisaks täitsid auku kallurid.

Tammid purunesid veel kolmes kohas. Selle tagajärjel voolas Pontchartraini järvest linna vesi, mis uputas üle 80 protsendi linna territooriumist kuni 7 meetrise vee alla.

Insenerikorpuse tööde juht Greg Breerwood ütles, et esialgu pumbatakse vett aeglasemalt, et mitte üle koormata tammide süsteemi, mille kahjustusi pole suudetud täielikult hinnata.

Korpuse pressiesindaja John Rickey sõnul võtab linna idaosa tühjaks pumpamine aega vähemalt 24 päeva ning järveäärse eeslinna ala tühjendamine võib kesta kaks kuud. Kõige kauem — 80 päeva — kulub Chalmette’i nimelise eeslinna veest tühjendamiseks.

Rickey lisas, et pumpamine võib ka kiiremini edeneda, kui lisaks linna enda tehnikale suudetakse juurde tuua lisapumpasid.

Ühes kohas tegid insenerid tammi sisse ise augu, et vesi voolaks linnast tagasi Borgne järve, kus veetase on alanenud.

Esmaspäeval avasid võimud kontrollpunktid, et lubada elanikele linna tagasi pöörduda ja vaadata, kas nende kodud on alles või kas sealt on võimalik midagi päästa.

Elanikele on antud soovitus tuua kõik eluks vajalik ise kaasa. Linnas pole vett, elektrit, töötavaid bensiinijaamu, pangad ega sularahaautomaadid ei tööta.