Riikliku hädaabiagentuuri direktor Michael Brown ütles, et tema töötajad tegutsevad „linnasõja tingimustes,” teatab CNN.

Politsei on asetanud oma jaoskonna katusele snaiprid, kes üritavad jaoskonda kaitsta vabalt tegutsevate rüüstajate eest.

Politsei teatel on tänavatel tapmised ja vägistamised kontrolli alt väljunud, noorte meeste jõugud tegutsevad täiesti kartmatult.

Linnavalitsus kinnitab, et annab endast parima inimeste aitamiseks, kuid palus kannatlikkust.

Linnas vedeleb igal pool surnukehi, keda ellujäänud lihtsalt kõrvale lükkavad. Relvastatud teismeliste noorte jõugud liiguvad ringi röövides ja vägistades. Marodööritsejad on rünnanud ka helikoptereid ja kiirabiautosid, millega inimesi evakueeritakse.

Charity haigla oli sunnitud katkestama patsientide evakueerimise teistesse linnadesse, sest jäi snaiperitule alla.

Louisiana kuberneri Kathleen Blanco sõnul on orkaanis hukkunud tuhandeid inimesi, kuid täpsemat arvu ei ole veel niipea võimalik öelda.

Browni sõnul kannavad inimesed, kes eirasid evakuatsioonikäsku, osaliselt ise vastutust. „Ma arvan, et surnute hulk tõuseb tuhandetesse ja kahjuks on see tingitud sellest, et paljud inimesed ei kuulanud hoiatusi,” ütles Brown.

Hoolimata olukorra pidevast halvenemisest New Orleansis on osad inimesed hakanud linna tagasi pöörduma.

Siseminister Michael Chertoff teatas, et linna saadetakse veel 4200 rahvuskaartlast, kes on saanud sõjaväe politsei väljaõppe, samm suurendab linna politseijõude neljakordselt.

Linna peamise päästekeskuse juures kogunenud inimesed ootavad evakueerimist, siin-seal vedelevad laibad, prügi ja rooja keskel olevad inimesed pole mitu päeva süüa saanud.

Linnapea Ray Nagin teatas, et päästekeskus on „ebaturvaline ja ebasanitaarne” ning sealsed varud on otsakorral. Võimud soovitasid inimestel üle Mississippi jõe minna ja seal evakueerimist oodata, ehki tunnistasid, et ilmselt ei piisa esialgu busse kõigi transpordiks.

USA senat kogunes eriistungile ja eraldas taastustöödeks 10,5 miljardit dollarit.