Netanyahu seisab silmitsi USA jäiga vastuseisuga uusasunduste laiendamisele okupeeritud Läänekaldal ja Ida-Jeruusalemmas ning palestiinlaste pahameelega, mis ähvardab kolm kuud tagasi alanud ja Washingtoni vahendatud rahukõnelused taas nurjata, vahendab Reuters.

Enne uudist Netanyahu kursimuutusest andis president Mahmoud Abbas Palestiina juhtkonnale korralduse korraldada tundide jooksul kiiresti erakorraline nõupidamine, kus laual oleksid kõik võimalused.

Organisatsioon Peace Now, mis jälgib uusasundustealast tegevust okupeeritud maadel, kuhu palestiinlased püüavad oma riigi luua, teatas, et Iisraeli eluasemeministeerium kuulutas eelmisel kuul välja konkursi ehitusplaanide koostamiseks, kuid ehitustööd niipea veel ei alga.

Konkursi väljakuulutamine jäi meedia tähelepanuta, kuni Iisraeli vasakpoolne ajaleht Haaretz ja Peace Now teatasid potentsiaalsetest projektidest varem teisipäeval.

Asunduste rajamise tugevale toetajale Netanyahule paistis see üllatusena tulevat. Iisraeli külastanud USA riigisekretär John Kerry kutsus aga juudiriiki üles uusasundustealast tegevust piirama, samal ajal kui Netanyahu nimetas Iraani ja maailma suurriikide vahel läbirääkimiste objektiks olevat tuumakokkulepet väga halvaks tehinguks.

Netanyahu noomis oma eluasemeministrit Uri Arieli, kes esindab peamist partnererakonda valitsuskoalitsioonis, et viimane kuulutas konkursi välja ilma eelneva koordineerimiseta.

Netanyahu administratsioon tegi avalduse, milles öeldakse, et Ariel sai korralduse kõik välja pakutud projektid ümber hinnata.

„Konkursi väljakuulutamine tekitas tarbetu vastasseisu rahvusvahelise kogukonnaga ajal, kui me teeme jõupingutusi veenmaks (teda) jõudma paremale kokkuleppele Iraaniga,“ öeldakse avalduses. „Maailma tähelepanu ei tohi suunata kõrvale peamisest eesmärgist – hoida ära, et Iraan saavutaks kokkuleppe, mis võimaldaks tal jätkata sõjalist tuumaprogrammi.“

Iisrael tahab, et Iraanilt võetaks igasugune uraani rikastamise võimekus ning et majandussanktsioone ei lõdvendataks enneaegselt.