Viimase 80 aasta võimsaim maavärin raputas Nepali laupäeva ennelõunal, seejärel saabusid mitmed järeltõuked. Riigi ametivõimud paluvad katastroofikahjude likvideerimisel rahvusvahelist abi.

Tuhanded inimesed on maavärina tõttu kaotanud oma kodu ning veetsid öö lageda taeva all riigi pealinnas Kathmandus. Nepali infominister Minendra Rijal ütles, et katastroofi kahjud on sedavõrd suured, et riik üksipäini nendega toime ei tule. "Meie riiki on tabanud kriis ning meie vajadus abi järele on suur," ütles Rijal.

Nepali haiglad on maavärinas vigastada saanud inimesi pilgeni täis ning haiglate võimsus ei pea vastu. "Praeguseks on läbi otsitud vaid väike osa varemeist, patsiente tuleb pidevalt juurde," öeldi ühest Kathmandu haiglast.

India sõjavägi leidis Mount Everesti baaslaagrist 65 hukkunut, kes olid jäänud maavärinast tekkinud laviini alla. Üks hukkunutest oli Google'i juhte.

Nepalis on hinnanguliselt 300 000 turisti maailma eri paigust. Turismiametnike sõnul on maavärina ohvrite lõplikku arvu mäepiirkondades raske hinnata, samuti seal tekkinud kahjude ulatust.