Zschäpe väidetavad kaasosalised, 38-aastane Uwe Mundlos ja 34-aastane Uwe Bönhardt, leiti eelmise aasta novembris haagissuvilast surnuna pärast arvatavat topeltenesetappu. Zschäpe lasi õhku Ida-Saksamaal asunud üürikorteri ja andis end politseile üles, vahendab BBC News.

NSU liikmeid süüdistatakse üheksa türgi ja kreeka päritolu mehe ning Saksa naispolitseiniku tapmises. Neid seostatakse ka kahe pommirünnaku ja mitmete pangaröövidega.

Liitvabariigi peaprokurör Wolfgang Range sõnul süüdistatakse Zschäpet ka terroriorganisatsiooni loomisele kaasaaitamises ja mitmetes teistes kuritegudes.

„NSU liikmed kavandasid oma valimatuid ja reetlikke tegusid koos,“ ütles Range neljapäeval. „Uwe Bönhardt ja Uwe Mundlos panid mõrvad ja röövid toime. Süüdistatav Zschäpe andis NSU-le väljastpoolt vaadates seaduslikkuse ja normaalsuse näo.“

Prokuratuuri teatel tekitasid väidetavalt NSU poolt toime pandud hukkamislaadsed tapmised immigrantide kogukonnas hirmu ning nende eesmärk oli veenda välismaalasi Saksamaalt lahkuma.

Veel neljale mehele on esitatud süüdistused erinevates kuritegudes NSU väidetava abistamise eest.

NSU mõrvad tekitasid kriisi Saksamaa luureteenistustes, sest mitmeid aastaid peeti nende põhjuseks rivaalitsevate immigrantide jõukude omavahelisi arveteõiendamisi.

Peamiseks põhjuseks, miks Zwickaust pärit NSU tegevust varem ei avastatud, peetakse 32 politsei- ja luureagentuuri omavahelise koordineerimise puudumist.