Jašini sõnul kestis raporti koostamine kaks kuud, vahendab Novaja Gazeta.

„Raport sisaldab analüüsi selle kohta, kuidas muutus aasta jooksul Putini retoorika Krimmi suhtes,“ ütles Jašin. „Sellele on pühendatud terve peatükk.“

See peatükk sisaldab Ukraina idaosas olnud ja koju naasnud Vene sõjaväelaste tunnistusi. „Me peame neid võtmetähtsusega tunnistajateks selle kohta, et Vene väed tegutsevad aktiivselt Ukraina territooriumil.“

Jašini sõnul tungisid Vene sõjaväelased Ukraina territooriumile kahes peamises etapis. Esimene etapp oli 2014. aasta august, kui esimesed Vene sõjaväelased ületasid massiliselt Vene-Ukraina piiri. See pani omal ajal Ukraina presidendi Petro Porošenko läbirääkimistelaua taha istuma. Teine etapp oli selle aasta jaanuaris ja veebruaris, kui Ukraina armee kandis märkimisväärseid kaotusi.


Jašini sõnul mängivad suurt rolli kõigis sündmustes palgasõdurid. Vene pool eelistab nimetada neid vabatahtlikeks. Jašini kinnitusel saavad kõik nad rahalist kompensatsiooni.

Eriline koht on raportis tšetšeeni võitlejate teemal. Esimesed tšetšeeni võitlejad ilmusid Donbassi 2014. aasta mais. Jašini sõnul võtsid nad aktiivselt osa lahingutest Donetski lennuvälja pärast. Raportis uuritakse pataljoni Smert (Surm) tegevust. Selle liikmed amnesteeris Tšetšeenia juht Ramzan Kadõrov ja nad läksid Tšetšeenia siseministeeriumi jõustruktuuride koosseisu.

Üks raporti peatükkidest on pühendatud 2014. aasta juulis alla tulistatud Malaisia reisilennukile. Jašin teatas, et Malaysia Airlinesi Boeing 777 tulistati alla süsteemist Buk, mis oli kohale toimetatud Venemaalt.

Pärast raporti esitlemist korraldatakse rahakogumine raporti suuremas tiraažis väljaandmiseks. „See on Vene raport, see on patriootiline raport, see raport on suunatud Vene rahva kaitsmiseks,“ ütles Jašin.

„Meie auditoorium on Pervõi Kanali, NTV, Izvestija auditoorium, need inimesed, kes on harjunud saama ebatõest informatsiooni,“ vastas Jašin küsimusele, kellele raport mõeldud on.

Jašini sõnul tingisid operatsiooni Krimmis mitmed faktorid. Ta märkis, et operatsioon korraldati ajal, kui Putin hakkas populaarsust kaotama .

„Meil õnnestus jälgida kronoloogiat, kuidas Vene väed tagasid separatistide edu Ukraina idaosas. Konflikt hõõgub jätkuvalt eranditult tänu Kremli sekkumisele Ukraina sündmustesse. Meil õnnestus koguda ja süstematiseerida informatsioon selle kohta, kuidas kõik toimus. Suur osa pühendati sellele, et välja sõeluda võltstõendid. Palju aega kulus sellele, et kontrollida kogu kogutud informatsiooni. Me vastutame selles raportis iga sõna eest: me kontrollisime iga kirjatähte, iga sõna, iga fakti,“ vastas Jašin küsimusele, milles seisneb raporti unikaalsus.

„Me ei ole prokurörid,“ rõhutas Jašin, kelle sõnul oli raporti autorite eesmärk rääkida Vene ühiskonnale tõtt.

Jašin tuletas meelde, et ühe versiooni järgi oli Boriss Nemtsovi mõrva motiiv just tema töö selle raporti kallal. „Me ei saa tõestada, et Nemtsov tapeti töö pärast selle raporti kallal, aga ei saa ka tõestada vastupidist,“ ütles Jašin.

„Nad tapsid Nemtsovi, tööd jätkasime meie. Kui nad sulgevad meie suud, tuleb keegi teine,“ kinnitas Jašin.

„Kas te ei karda, et satute pärast raporti avaldamist suurde ohtu?“ küsis üks ajakirjanik.

„Me ei mõtle selle peale üldse,“ vastas Jašin. „Kui me selle peale mõtleksime, läheksime hulluks.“ Jašini sõnul jätkavad Nemtsovi kaastöölised tema tööd ja kuidas võimud ka ei püüaks neil suid sulgeda, ei õnnestu see neil.