Michael peaks veelgi tugevnema, kui ta kohaliku aja järgi täna pärastlõunal rannikule jõuab. Madalamaid piirkondi ähvardab see ohtlike üleujutustega, vahendab CNN.

Florida kuberner Rick Scott nimetas Michaelit koletislikuks tormiks, mis võib kaasa tuua totaalse hävingu, ning kutsus inimesi selle teelt põgenema.

„Orkaan Michaelist ennustatakse kõige hävitavamat tormi, mis on Florida Panhandle’it aastakümnete jooksul tabanud,” ütles Scott. „Tormilaine eest ei saa varjuda, nii et minge minema, kui kästakse evakueeruda.”

Kohaliku aja järgi eile õhtul oli püsiv tuule kiirus orkaanis 54 meetrit sekundis ja puhanguti 67 meetrit sekundis. Torm omandab neljanda kategooria, kui püsiv tuule kiirus selles on vähemalt 58 meetrit sekundis, ja ööl vastu kolmapäeva see juhtuski.

Troopilise tormi tugevusega tuult hakkab tunda olema kohaliku aja järgi alates täna varahommikust ja kohustuslikud evakuatsioonikorraldused on antud 22 maakonnale Florida Mehhiko lahe rannikul.

Orkaanihoiatuse all elab Panhandle’i ja Big Bendi piirkonnas, samuti Kagu-Alabamas ja Lõuna-Georgias umbes 3,7 miljonit inimest. Troopilise tormi hoiatused kehtivad 8,5 miljonile inimesele neljas osariigis.

USA riiklik orkaanikeskus (NHC) teatas kohaliku aja järgi eile õhtul, et Michael liikus kiirusega 19 kilomeetrit tunnis põhja suunas ning asus umbes 350 kilomeetri kaugusel Florida osariigis asuvast Panama Cityst edelas.

Kõige suuremat veetaseme tõusu, 2,7-4 meetrit, on oodata Mexico Beachi ja Keaton Beachi vahel. Scotti sõnul tähendab see, et vesi tuleb kilomeetrite kaugusele rannikule ja võib olla üle majade katuste.

Ränka vihma ja üleujutusi pole oodata mitte ainult Floridas, vaid ka mujal USA kaguosas.