Sharifist saab ilmselt Pakistani peaminister kolmandat korda, vahendab BBC News.

Endine kriketimängija Imran Khan kelle erakond liikumine õigluse eest (PTI) võitleb teise koha eest, on lubanud pakkuda tõelist opositsiooni.

Analüütikute sõnul on 63-aastane Sharif palju tugevamal positsioonil kui võimult lahkuv Pakistani rahvapartei (PPP), mis juhtis nõrka koalitsiooni, mis oli pidevalt lagunemise äärel.

PPP tundub olevat laupäevastel valimistel tugevalt lüüa saanud. Tegemist on ühega ilmalikest parteidest, mis ei suutnud korralikku kampaaniat läbi viia Talibani rünnakute tõttu.

Valimiskomisjoni esindaja sõnul oli valimisaktiivsus 60 protsenti. 2008. aastal oli see vaid 44 protsenti.

Pühapäeva õhtul teatas Pakistani meedia, et PML-N oli saanud parlamendis 94 kohta, PTI 21 ja PPP 19 kohta.

Analüütikute sõnul saab PML-N tõenäoliselt umbes 130 kohta ning on seega võimeline tagama endale vajaliku enamuse ehk 137 häält sõltumatute ja väikeparteide toetuse abil.

Kui enamus on saavutatud, eraldatakse Sharifi parteile ka suurem osa 70 parlamendikohast, mis on reserveeritud naistele ja mittemoslemitest vähemustele.

Pakistani valimistulemused paistavad sillutavat teed esimesele üleminekule ühelt valitud valitsuselt teisele riigis, mis on aldis sõjaväelistele riigipööretele.

Sharif, kes kukutati sõjaväelise riigipöördega 1999. aastal ja veetis aastaid eksiilis, pidas pühapäeval läbirääkimisi uue valitsuse moodustamiseks.

USA president Barack Obama õnnitles Pakistani valimiste eduka läbiviimise puhul ning ütles, et ootab head koostööd tulevase valitsusega. Obama tervitas ajaloolist, rahumeelset ja läbipaistvat tsiviilvõimu üleminekut, kuid ei nimetanud otseselt Sharifi.

India peaminister Manmohan Singh ütles, et loodab uut kurssi suhetes kahe riigi vahel. „Peaminister edastab oma õnnitlused härra Nawaz Sharifile ja tema parteile otsustava võidu puhul Pakistani valimistel,“ teatati India peaministri Twitteri kontol. Singh kutsus Sharifi Indiasse visiidile mõlemale poolele sobival ajal.