Stoltenberg on esimene NATO peasekretär, kes on pärit Venemaaga piirnevast riigist, ning ta on tuntud heade suhete poolest nii Vladimir Putini kui ka Dmitri Medvedeviga, vahendab AFP.

Tema kümneaastase ametiaja jooksul peaministrina kirjutasid Norra ja Venemaa alla mitmetele tähtsatele kokkulepetele piiri kohta Barentsi merel ning viisavabastuste kohta piirialade elanikele.

Majandusharidusega endine tööpartei esimees pole kunagi üles näidanud erilist huvi riigikaitse- või julgeolekuküsimuste vastu.

Vaatamata rahutule olukorrale mitmetes NATO-le huvi pakkuvates riikides, nagu Ukrainas, Süürias, Liibüas ja Afganistanis, on Stoltenberg jäänud napisõnaliseks.

Ainus vihje Stoltenbergi seisukohtade kohta oli see, kui ta ütles 23. septembril Norra uudisteagentuurile NTB, et „(Venemaaga) jätkamine nagu varem ei tule valikuna kõne alla“.

„See on Venemaa, kes on valinud agressiivsema lähenemise. Tulemus on see, et me ei ole suutnud ellu viia oma esialgset lootust lähemale ja tihedamale partnerlusele,“ ütles Stoltenberg.

Paradoksaalselt oli NATO uus peasekretär kunagi lääne sõjalise alliansi ja Euroopa Liidu äge vastane.

Pikajuukselise teismelisena loopis ta 1970. aastetel Oslos kividega USA saatkonda protestiks Vietnami sõja vastu.

1980. aastatel läks aga Norra tööpartei noortekogu Stoltenbergi juhtimisel NATO-st väljaastumise pooldamiselt üle alliansi asjade eest seismisele.

Stoltenberg on sündinud poliitikute perekonda – tema isa on olnud kaitseminister ja välisminister, ema aga aseminister. Nii on ta ka ise pühendanud suurema osa oma karjäärist poliitikale.

Pärast esimest korda parlamenti valimist 1991. aastal kerkis Stoltenberg kiiresti ning sai energiaministriks ja siis rahandusministriks, enne kui nimetati 2000. aastal Norra noorimaks peaministriks päev pärast 41. sünnipäeva.

Selles ametis oli ta lühikest aega, kuid naasis võimule 2005. aastal ja jäi valitsusjuhiks kuni eelmise aasta oktoobrini.

Naftarikas Norra, mis on küll traditsiooniliselt patsifistlik, kuid tugevate Atlandi sidemetega, on üks väheseid NATO liikmesriike, mis on viimastel aastatel kaitse-eelarvet suurendanud.

Norra meedia teatel toetas Stoltenbergi kandidatuuri NATO peasekretäri kohale Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, kellele järgnes USA president Barack Obama.