Jens Stoltenberg arutas Soome peamministri Alexander Stubbiga muude teemade seas ka Ukraina kriisi ja Venemaa tegevuse küsimusi, kirjutab Iltalehti.

Stoltenbergi sõnul rõhutab Ukraina olukord seda, et nii NATO-l kui Soomel on naabriks varasemaga võrreldes "erinev Venemaa". "Konstruktiivseks, koostööle rajaneva suhteks peab Venemaa austama oma naabreid ja naabrite piire," ütles NATO peasekretär peaministri residentsis toimunud pressikonverentsil.

Ukraina osas pole seda toimunud. "Pole põhjust rääkida sellest, kas Ukrainas on Vene väed. Nad on okupeerinud Krimmi ja üritavad seda eitada. Nüüd on nad kohal Ida-Ukrainas."

Stoltenberg lisas, et lisaks Vene sõduritele on Moskva toimetanud Ida-Ukraina separatistidele soomukeid, suurtükke ja õhutõrjesüsteeme. "Relvastust, mis saab olla pärit üksnes Venemaalt."

Venemaa on kõiki neid süüdistusi eitanud. Stoltenbergi sõnul põhinevad need andmed aga väga usaldusväärsetest allikatest - nii NATO enda luurajatelt kui OSCE ja ÜRO vaatlejate kogutud infol.

Peasekretäri sõnul peab Venemaa oma väed Ukrainast välja viima ning mõjutama separatiste vaherahust kinni pidama. Ühtlasi kiitis Stoltenberg Euroopa Liitu ja USA-d Venemaale kehtestatud majandusanktsioonide eest.

"Toetame sanktsioone, kuna usume kindlalt, et Venemaa peab maksma rahvusvahelise seaduse rikkumise pärast." Tema sõnul võiksid sanktsioonid veelgi karmistuda, kui Ida-Ukraina habras relvarahu ei pea ning separatistid hõivavad veelgi suuremaid alasid. "Toetame karmimaid sanktsioone, kuna usume, et Venemaa tegevusel Ida-Ukrainas peab olema oma hind."