Operatsiooni eesmärgiks on tõrjuda Talibani võitlejad välja rahutu Helmandi provintsi olulistest keskustest. Talibani poolel on esialgsetel andmetel langenud paarkümmend võitlejat, vahendavad BBC ja YLE.

4000 USA merejalaväelast, 4000 briti sõdurit ning Kanada, Taani ja Eesti üksused alustasid koos Afganistani valitsusvägedega rünnakut Talibani võitlejate vastu Marjah ja Nad Ali asulates. Suurbritannia ja USA sõjaväeesindajate hinnangul on operatsiooni esimese päeva eesmärgid täidetud.

Operatsioon Moshtarak — mis tähendab dari keeles “üheskoos“ — on suurim sõjaväeoperatsioon pärast Talibani kukutamist 2001. aastal.

Väidetavalt on Taliban jätnud asulatesse palju miine ja isetehtud lõhkeseadeldisi, mis on mõningal määral takistanud liitlasvägede edasiliikumist. Samas on Lõuna-Afganistanis tegutsevate NATO-üksuste juht kindralmajor Nick Carter öelnud, et Talibani vastupanu on olnud nõrk ja juhuslik. Ilmselt loodavad ülekaaluka jõu eest taganevad mässulised hiljem ümbergrupeeruda ja üksikrünnakutega piirkonna stabiliseerimist takistada.