"Võime kinnitada, et kaks Vene sõjalaeva saabus hiljuti Läänemerele," ütles BNS-ile NATO Brüsseli pressiatašee Dylan White. White rõhutas, et Venemaal on õigus tegutseda rahvusvahelistes vetes, kuid see osutab järjekordselt Moskva sõjalisele aktiivsusele NATO piiril, vahendab ERRi uudisteportaal.

Teisipäeva õhtul saabus Läänemerele kaks Vene sõjalaeva, mis on relvastatud tuumarelva kandmiseks võimeliste kaugmaarakettidega, mis võivad lennata Islandini, teatab Rootsi ajaleht Aftonbladet. Rootsi mereväe allikad nimetavad laevade Läänemerele paigutamist „game changer’iks“ („mängu pöörde toojaks“), teatab leht.

„See muudab sõjalist tasakaalu Läänemerel,“ kommenteeris Rootsi riigikaitsekõrgkooli ekspert Tomas Ries.

Venemaa Musta mere laevastik teatas 5. oktoobril riiklikele uudisteagentuuridele, et kaks Bujan-M-klassi väikest suurtükilaeva ehk NATO klassifikatsiooni järgi korvetti, Zeljonõi Dol ja Serpuhhov hakkavad alaliselt baseeruma Vahemerel, et võtta osa Süüria sõjast.

Laevad hakkasid aga Vahemerel üha lääne poole liikuma. Neid pildistati Maltalt ja Gibraltarilt. Mõni päev tagasi pildistas laevu Põhjamerel Hollandi merevägi ning teisipäeva õhtul läbisid alused Taani Suur-Belti väina. Tõenäoline sihtpunkt on Kaliningrad. Mingeid kommentaare pole Vene merevägi laevade kohta andnud.

Zeljonõi Dol ja Serpuhhov ehitati Tatarstanis, kust nad Volgat ja Doni pidi transporditi Musta mere laevastikule, eelmise aasta detsembris alles kasutusele võeti, sealt saadeti nad veebruaris mõneks ajaks Süüria vetesse ja nüüd on nad nähtavasti otsustatud siia Balti mere laevastiku tugevduseks saata, viimati nähti neid Ceuta sadamas, siis juba La Manche'i väinas. Süürias tulistasid nad välja kolm tiibraketti.

Alused on 74,1 meetrit pikad, 11 meetrit laiad, veeväljasurvega 949 tonni, ja diiselmootoriga, mis annab laevadele kiiruseks 25 sõlme (46 km/h).

NATO-l teatavasti Läänemerel eraldi laevastikku ei ole, Vene raketiohtu üritatakse siin regioonis vähendada Poola rajatava raketitõrjekilbi ehitamisega.

Venemaa Balti laevastik täieneb lähiajal tiibrakettidega Kalibr varustatud väikeste raketilaevade divisjoniga ning samuti tuleb selle koosseisu rannikukaitse raketibrigaad, mis on varustatud raketikompleksidega Bastion ja Bal, kirjutab ajaleht Izvestija.
Ekspertide hinnangul võimaldab see tugevdada Kaliningradi kaitset ning on vääriline vastus NATO sõjalise kohaloleku suurendamisele Balti riikides, teatab Izvestija.

Izvestija andmetel lähevad moodustatava divisjoni koosseisu juba Mustalt merelt Läänemerele saabunud kaks esimest väikest raketilaeva Zeljonõi Dol ja Serpuhhov. Veel kolm laeva on kavas ehitada ja laevastikule üle anda 2020. aastaks.