Rootsi ajaleht Expressen teatab, et Läti kaitsevägi kirjutas teisipäeval Twitteris: „NATO Balti õhuturbe lennukid QRA F-16 tõusid 21. oktoobril õhku, et jälgida Venemaa relvajõudude Il-20 Läänemere kohal.“

Läti kaitseväe kommunikatsiooniosakonna ülem Kaspars Galkins kinnitas, et NATO hävitaja saadeti Vene luurelennuki tõttu välja.

„Me saatsime F-16 üles pärast seda, kui Vene luurelennuk lendas Läti piiri lähedal. Aga ta jäi kogu ajaks rahvusvahelisse õhuruumi,“ ütles Galkins.

Sellised operatsioonid ei ole ebatavalised. Galkinsil ei olnud informatsiooni, millises suunas Vene lennuk lendas ja kas ta võis liikuda Rootsi suunas.

Rootsi kaitseväe informatsioonistaabi esindaja Mikael Abrahamsson ütles, et ka Rootsi õhujõud saatsid teisipäeval lennuki Läänemere kohale.

Abrahamsson ei kommenteerinud, kas intsidendil võis olla midagi pistmist käimasoleva operatsiooniga Stockholmi saarestikus.

Expressen rääkis ka ooberstleitnant Robert Gerickega NATO baasist Saksamaal Ramsteinis, kes ütles, et NATO lennukid saadeti Läänemere kohale välja ka kell 9 esmaspäeva hommikul.

„Kaks F-18 Kanada divisjonist läksid eile vastu lennukile Läänemere kohal. See oli Vene Il-20, mida lennundusvõimud ei suutnud alguses identifitseerida, ning seetõttu saadeti nad välja. Nad lendasid rahvusvahelises õhuruumis ja see on normaalne protseduur, et me läheme üles, kui radaril on midagi tundmatut,“ ütles Gericke.

NATO teatel ei ole Vene luurelennukil transponderit ning seetõttu ei saada ta välja tavapäraseid signaale.