Nimetades olukorda uskumatult murettekitavaks ütles Breedlove, et NATO märkas ööl vastu kolmapäeva väga väikese osa Vene vägede liikumist, kuid ei ole mingit viidet sellele, et naastaks kasarmutesse, vahendab Reuters.

NATO sõjalised juhid on mures, et Vene väed Ukraina piiril, mille suurust hinnatakse 40 000 sõdurile, võivad kujutada endast ohtu Ida- ja Lõuna-Ukrainale.

„See on väga suur ja väga võimekas ja väga valmis jõud,“ ütles Breedlove intervjuus Reutersile ja Wall Street Journalile.

Vene vägedel on lennukite ja helikopterite toetus ning välihospidalid ja elektroonilise sõjapidamise võimekused.

„Kogu kompekt, mida vajatakse edukaks sissetungiks Ukrainasse, kui otsus tehakse,“ ütles Breedlove. „Me arvame, et see on stardivalmis ja me arvame, et see võib oma eesmärgid saavutada kolme kuni viie päeva jooksul, kui tegevusse suunatakse.“

Kindral ütles, et Venemaal võib olla mitmeid potentsiaalseid eesmärke, sealhulgas sissetung Lõuna-Ukrainasse Krimmi viiva maismaakoridori loomiseks, Krimmist edasitungimine Ukraina Musta mere sadamalinna Odessasse või isegi Transnistriaga ühenduse loomine.

Venemaal on vägesid ka Ukrainast põhjas ja kirdes, mis võivad siseneda Ida-Ukrainasse, kui Moskva neil seda teha käsib, ütles Breedlove. Igasugusel sellisel tegevusel oleks NATO jaoks kaugeleulatuvad tagajärjed.

„Me kavatseme vaadata, kuidas on meie allianss praegu valmis teistsuguseks paradigmaks, teistsugusteks reegliteks... Me peame ümber mõtlema oma jõudude asendi, meie jõudude paigutuse, meie jõudude varustamise, valmisoleku jne,“ ütles Breedlove.

NATO välisministrite kohtumisel teisipäeval Brüsselis otsustati peatada kogu praktiline koostöö Venemaaga viimase tegevuse tõttu Krimmis ning paluti sõjalistel juhtidel koostada plaanid NATO liikmete kindlustamiseks Ida-Euroopas.

Breedlove ütles, et ministrid palusid tal koostada 15. aprilliks meetmete paketi, mis sisaldaks endas abivägesid maal, õhus ja merel.

„Me töötame õhu-, mere- ja maavägede tugevdamise kallal ning püüame paigutada need tugevdused kogu meie kokkupuuteala laiuselt: põhja, keskele ja lõunasse,“ ütles kindral Breedlove.