Peasekretär Anders Fogh Rasmusseni sõnul on NATO Euroopa liikmesriikide kaitsekulutused kahanenud viimase kahe aasta jooksul kokku 45 miljardi dollari võrra. Summa võrdub Saksama kaitse-eelarvega, vahendas BNS.

Kärped on suurendanud lõhet USA ja Euroopa kaitsekulutuste vahel, ütles Rasmussen iga-aastasel Müncheni julgeolekukonverentsil.

"Kümne aasta eest hõlmas USA alla poole NATO liikmete kaitsekulutuste kogusummast. Täna läheneb Ameerika osa 75 protsendile - ja see kasvab hoolimata Pentagoni äsjastest kärbetest, millest (kaitseminister Robert) Gates eelmisel kuul teatas."

Rasmussen lisas, et mõnede Euroopa riikide soovitus tööjaotuseks, nii et Washingtonilt tuleks sõjaline jõud ja eurooplased panustaksid üha enam pehmetesse aladesse nagu väljaõpe ja institutsioonide loomine, "on parimal juhul naiivne ja halvimal ohtlik".

Ta osutas tormilise kiirusega arenevatele sündmustele Egiptuses, Tuneesias, Jordaanias, Jeemenis ning mujal Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas, "Nende segaduste tulemus ei ole teada, nende pikaajalised tagajärjed on ennustamatud. Aga ühte me teame: varem kindlaks peetud asjad ei kehti enam, tektoonilised plaadid nihkuvad."

"Täna ei ole kaalul mitte ainult maailma majandus, vaid ka maailmakord. Nii et miks peaks Euroopa kõigist aegadest just nüüd otsustama, et enam ei ole vaja kaitsesse investeerida?"