Peaprokuröri poole pöördus avaldusega Peterburi noorteliikumise Jabloko juht Aleksander Šuršev, kirjutab Kommersant. Ta palus kontrollida Naši tegevust Ivangorodis, kus blokeeriti Eesti numbrimärkidega autosid ja Eesti saatkonna juures Moskvas, kus liikumine kasutas plakateid, millele olid kirjutatud „Otsitakse taga fašistliku EeSSti vabariigi saadikut”.

Lisaks sellele palus Šuršev anda hinnangu ka partei Ühtne Venemaa noorteliikumise Noor Kaardivägi liikmete tegevusele, kes „lasid välja ja levitasid kleepse üleskutsega boikoteerida Eesti kaupasid”, millega võidi rikkuda Venemaa kriminaalkoodeksi 282 paragrahvi (vihkamise või vaenu õhutamine, samuti ka inimväärikuse alandamine).

Kremlimeelsete noorteorganisatsioonide aktivistid panid aprilli lõpul Moskvas asuva Eesti saatkonna juurde üles telklaagri protestiks pronkssõduri teisaldamise vastu Tallinnas. Eesti saatkonnalt rebiti riigilipp, takistati saadik Marina Kaljuranna auto liikumist ning korjati allkirju, et saatkond Moskva kesklinnast ümber tõsta.

Aleksander Šurševi sõnul saatis peaprokuratuur ta kaebuse edasi Moskva presnenski rajoonidevahelisse prokuratuuri. Jabloko juhi teatel on kaebuste kontrollimine lõpetatud ning tulemused esitati 18. juunil peaprokuratuuri, kuid teates öeldi et „esialgu tulemusi ei ole”. Presnenski prokurör Juri Basov märkis omakorda, et Šurševi avaldus sisaldab „vaid üldsõnalisi fraase” ja „ainult emotsioone”. Basov lubas avalduse esitaja käest uurida, „mida ta täpsemalt silmas peab”.