Pärast kaevanduse külastamist ütlesid NASA eksperdid, et andsid kaevuritele nõu luua „maa-alune kogukond”, sest neil seisab ees pikk ajaperiood, enne kui neid päästa suudetakse, vahendab BBC News.

„See peaks olema grupp inimesi, kes elavad pikka aega maa all, ja neil peavad olema oma rollid ja vastutusalad, mis on jaotatud nagu maapeal. Täpselt nagu meie väsime mõnikord oma rollist ja vajame vaheldust, peaks ka neil olema võimalus rolle vahetada,” rääkis NASA psühholoog Albert Holland. „Organiseerimine ja keskendumine on suur osa normaalsusest, suur osa sotsiaalsest struktuurist ja kogukonnast. Me peame arvestama, et neil on häid ja halbu hetki, nagu kõigil meil.”

„Kui kaevurid kaevandusest välja saadakse, töö alles algab, sest nad peavad rehabiliteeruma ja taastuma. Nad peavad taas kohanema oma perekondade ja ühiskonnaga,” ütles NASA arst Michael Duncan.

Duncan hoiatas, et pärast päästmist satuvad kaevurid, kellest on Tšiilis saanud kuulsused, ühiskonna ja meedia surve alla.

NASA ekspertide sõnul võib nende osalemine kaevurite päästmises ja rehabiliteerimises olla kasulik tulevastele kosmosemissioonidele.