Cifuentes tunnistas kohtus kahe aasta kohta, mis ta veetis koos El Chapoga Mehhiko Sinaloa osariigi mägedes, kus viimane end sõjaväe eest varjas, vahendab CNN.

Kui varasemates tunnistustes on mainitud madalama tasemega Mehhiko poliitikuid ning politseinikke ja sõjaväelasi, kes kuulusid hiiglaslikku korruptsioonivõrgustikku, mis võimaldas El Chapo kartellil oma asju ajada, siis eilne tunnistus oli suunatud Mehhiko poliitikaelu kõige kõrgema taseme pihta.

Kaitseadvokaat Jeffrey Lichtmani ristküsitluse käigus väitis Cifuentes, et aastatel 2012-2018 Mehhiko president olnud Peña Nietole maksti sada miljonit dollarit altkäemaksu.

Novembris väitis Lichtman, et Peña Nieto ja Mehhiko teised endised presidendid on saanud El Chapo organisatsiooni käest sadu miljoneid dollareid altkäemaksu.

Peña Nieto pressiesindaja eitas tollal Twitteris neid süüdistusi.

Eile küsis Lichtman Cifuenteselt ütluste kohta, mis ta andis USA ametnikele 2017. aasta novembris, kui ta väitis, et endine president võttis El Chapoga ühendust, et öelda, et viimane ei pea ennast varjama jääma, kui raha maksab.

Cifuentes rääkis võimudele, et raha anti Peña Nietole üle 2012. aasta oktoobris, kui ta oli presidendiks valitud, aga mitte veel ametisse astunud.

„Jah, see on just see, mida Joaquín mulle ütles,” vastas Cifuentes ja lisas, et altkäemaks tagas selle, et El Chapo saab oma „tööd jätkata”.

Cifuentes ütles kolmel erineval kohtumisel USA võimudega 2016. ja 2017. aastal, et Peña Nietole maksti sada miljonit dollarit. 2018. aasta septembris toimunud kohtumisel tema lugu muutus ja ta ütles prokuratuurile, et oli täpse rahasumma osas segaduses.

Lichtmani sõnul ütles Cifuentes USA võimudele, et naine, kes töötas Mehhiko poliitilise strateegi JJ Rendóni heaks, saatis tunnistajale fotod raha täis kohvritest Rendóni eralennukis. Rendón juhtis tollal Peña Nieto kampaaniat.

Rendón eitas Cifuentese süüdistusi eile intervjuus CNN Españolile ja ütles, et tahab, et seda asja uuritaks.

Cifuentes vahistati Mehhikos 2013. aastal ja anti hiljem välja USA-le, kus ta tunnistas end süüdi narkokuritegudes ja sõlmis USA valitsusega koostöökokkuleppe.