Törhönen on Soomes tuntud filmi- ja telerežissööri ning tarbekunstikõrgkooli, praeguse Aalto ülikooli kunsti- ja disainikõrgkooli filmi- ja lavakunsti osakonna pikaajalise juhatajana. Törhöneni professuur lõppes 2006. aastal skandaaliga. Osa õppejõududest ja tudengitest nõudis avalikult Törhöneni lahkumist muu hulgas halva juhtimise ja usalduse puudumise tõttu.

Törhöneni tuntumad filmid on „Raja 1918”, „Hylätyt talot, autiot pihat” ja „Varese” filmid. Ta on olnud ka telesarja „Salatut elämät” režissöör.

Praegu 70-aastane Törhönen tegutseb Helsingi linna Kaapelitalo kinnisvaraettevõttes, mis haldab Kaapelitehdase ja Suvilahti kultuurikeskusi.

2007. aastal sai Törhönen filmikunsti riikliku preemia pikaajalise töö eest filmihariduse arendajana.

Paljud naised rääkisid Ylele, et õpingud filmi- ja lavakunsti osakonnas olid Törhöneni käitumise tõttu ahistavad. Törhönen oli tudengitega väga familiaarne, mis viis naiste sõnul ka seksuaalsete ettepanekuteni.

Näiteks 2000. aastal režissööri õppesuunale valitud Laura Tiainen rääkis, et Törhönen suudles teda vägisi samal õhtul, kui sisseastumiskatsete tulemused avalikustati.

„Ta surus mulle kõikide ees keelt suhu. Tundsin suurt häbi, aga teised tegid, nagu nad ei märkaks,” ütles Tiainen.

Igale õppesuunale valiti 1-3 tudengit. Kandidaadid läbisid nädala kestnud sisseastumiskatsed.

Üks kandidaat rääkis, et Törhönen helistas talle ja teine ütles, et Törhönen pakkus talle katsenädala keskel grupiseksi. Paljude sõnul küsiti katsete ajal kummalisi küsimusi.

Näiteks 1999. aastal oli režissöörikandidaatide ülesanne rääkida erootiline lugu, mis erutab, teatas Laura Hyppönen.

Tiaineni sõnul üritas Törhönen 2003. aastal Göteborgi filmifestivalil teda purju joota ja seejärel oma hotellituppa vedada. Samal aastal hakkas Törhönen Tampere filmifestivalil Tiaineni sõnul teda käperdama.

„Siis ma tõesti kartsin. Ta tiris mind vägisi naistevetsu nurka,” ütles Tiainen. „Ta oli solvunud, sest ma ei olnud vastanud tema telefonikõnedele.”

Telefonis oli Törhönen Tiaineni sõnul teinud muu hulgas ettepaneku võtta Helsingis hotellituba.

Lõpuks katkestas Tiainen õpingud, sest koolis käimine hakkas tunduma liiga raskena.

Režissöör Mari Mantela ütles, et vältis teatud olukordi, et ei jääks Törhöneniga kahekesi.

„Ma ei läinud teatud pidudele ega nõustunud tema küüdipakkumistega. Olen tema eest ka ära jooksnud, kui ta mind koolipeol, rätik ümber, purjus peaga taga ajas,” ütles Mantela.

Häirivaid juhtumeid on teadete järgi aset leidnud juba 1980. aastatel, kui Törhönen oli tarbekunstikõrgkoolis külalisõpetaja.

Monteerija Outi Hyytinen meenutas, et Törhönen järgnes talle naiste tualetti ja võttis välja oma peenise, kui Hyytinen oli esmakursuslasena ühel peol. Hyytineni sõnul andis Törhönen mõista, et Hyytinen peab tema seksipartneriks hakkamisega nõustuma.

„Ta ütles, et nüüd, kui sa oled filmialal, pead sa õppima, millist elu see tähendab,” rääkis Hyytinen, kes enese sõnul põgenes tualetist.

Režissöör Taru Mäkelä oli õpingute ajal Törhöneni filmi assistent ja sai enese sõnul Törhönenilt ebameeldivaid ettepanekuid.

„Tema ja meesõpetaja tahtsid panna mind proovi ajal särki seljast võtma ja küsisid, kuhu ma panen käed, kui mu poiss mind tagant paneb,” teatas Mäkelä.

Mäkelä sõnul ei võtnud keegi Törhöneni käitumise vastu midagi ette, kuigi seda peeti tagantselja kohutavaks.

Yle intervjueeritud naiste sõnul kommenteeris Törhönen pidevalt naiste välimust.

Paljud nimetavad osakonna õhkkonda naisi halvustavaks. Koolis rõhutati, et karmil filmialal nõrgad hakkama ei saa.

Ei pääsenud ka õpetajad. Osakonnas õpetaja olnud Susanna Virtanen ütles, et Törhönen haaras tal avalikul üritusel rindadest.

Aastaid Törhöneni kolleeg olnud ja lavastusosakonna professorina tegutsenud Katriina Ilmaranta ütles, et sai Tampere filmifestivalil Törhönenilt öösel telefonikõne, milles viimane nõudis vägisi, et Ilmaranta ta oma hotellituppa sisse laseks.

Ühe näitlejanna sõnul paluti teda Törhöneni filmi „Hylätyt talot, autiot pihat” proovivõtetel esineda palja ülakehaga. Kaks näitlejannat väidavad, et Törhönen suudles neid vägisi.

Telesarjas „Kotikatu” näidelnud Ria Kataja sõnul tungis Törhönen keset riiete vahetamist riietusruumi ja nipsutas tema rinnahoidjat.

Sarja „Salatut elämät” näitlejad rääkisid aga, et sarja režissöör Törhönen kohtles naisi objektiseerivalt. Henna Tanskaneni sõnul viis Törhönen ta kulisside taha ja küsis, kui vanalt on neiu neitsilikkuse kaotanud. Anu Koskineni sõnul pälvis musitamise, kallistamise ja jõhkra jutu segu mõlema sugupoole tähelepanu.

Lavastaja ja näitleja Liisa Mustoneni kogemus Törhöneniga on 1980. aastatest, kui Mustonen oli alaealine. Mustoneni sõnul pakkus Törhönen talle küüti koju, kuid hakkas hoopis enda juurde sõitma.

„Tal oli mingi riideese, mida ta tahtis, et ma prooviksin. Autos lõi ta käe mu ülareiele ja hakkas seda masseerima, mille peale ma virutasin talle,” ütles Mustonen.

Ühel reklaamivõttel tuli Törhönen Mustoneni rindu käperdama.

Yle võttis mitmel korral ka Törhöneni enesega ühendust ja pakkus talle võimalust naiste väiteid kommenteerida, kuid ta keeldus sellest.

Täna saatis Törhönen Soome uudisteagentuurile STT e-kirja, milles palub andestust isikutelt, keda on vaadates, puudutades või rääkides tülitanud.