„Ma kahtlustan, et see naine Lewthwaite on selle rünnaku taga,“ ütles kõrgetasemeline terrorismivastase võitluse ametnik Briti ajalehele Daily Mail. Westgate'i ostukeskuse rünnakus ellujäänud kirjeldasid, kuidas pearätis naine oli teisi terroriste kamandanud, kui nad kaubanduskeskuses mittemoslemeid taga ajasid ja tapsid, vahendab Daily Mail.

Lewthwaite pöördus islamisse noore naisena ja abiellus mehega, kes ennast Londonis 2005. aasta 7. juuli terrorirünnaku ajal õhku lasi. Nüüdseks on temast saanud Nairobi rünnaku korraldanud terrorirühmituse üks võtmetegelastest.

Lewthwaite on osalenud ka ainult naistest koosnenud enesetaputerroristide väljaõppelaagrites Somaalias.

Praeguseks 29-aastane naine kasvas üles normaalse teismelisena Aylesburys, enne kui kohtus 17-aastaselt interneti jututoas Briti moslemi Jermaine Lindsayga. Kolm aastat hiljem nad abiellusid.

Lindsayd nimetati ühena neljast enesetaputerroristist, kes lasid ennast 2005. aastal õhku Londoni metroorongides ja bussis, tappes 52 inimest. Lewthwaite mõistis mehe teo alguses hukka ja väitis, et ei teadnud sellest enne midagi.

See oli aga vale, kirjutab Daily Mail. Enam kui kaheksa aastat hiljem on Lewthwaite üks al-Qaida peamisi värbajaid Ida-Aafrikas ning Nairobi terrorirünnaku korraldanud rühmituse al-Shabab ametlik kõneisik.

Lisaks lääne uskmatute sajatamisele on Lewthwaite kasutanud Twitterit teismelise kõnepruugis rivaalitseva terroristi hukka mõistmiseks. Lewthwaite valas oma pahameele välja endise Alabama tudengi Omar Shafik Hammami peale, kes eelmisel nädalal Valgele Lesele lojaalsete võitlejate poolt maha lasti, kirjutab Daily Mail.

Valge Lesk ei maininud oma säutsudes, et rünnakus hukkus ka Briti mees, keda peeti tema teiseks abikaasaks.

Lewthwaite on ka ise väidetavalt võitlejana osalenud mitmetes pommirünnakutes ja tulistamistes Kenya turismipiirkondades.

Lewthwaite kolis Daily Maili teatel koos kolme lapsega Kenyasse 2007. aastal.

Ta katkestas kõik sidemed oma perega Suurbritannias ning sukeldus Ida-Aafrika islamistlikesse terrorivõrgustikesse ning sõlmis sidemeid teiste Briti fanaatikutega, kes olid tulnud Kenyasse uskmatute vastu püha sõda pidama. Eelmisel aastal ilmusid välja sünged üksikasjad Lewthwaite'i salajase uue elu kohta.

Valge naine, kes hiljem identifitseeriti Lewthwaite'ina, juhtis gruppi terroriste, kes tulistasid brittide hulgas populaarses Kenya rannikulinnas Mombasas ühte baari granaate. Kolm inimest, selhulgas laps, said surma ja üle 50 haavata.

Kenya võimude esindajad ütlesid Daily Mailile, et Lewthwaite lastaks tabamisel maha kohapeal. Seni on ta aga tabamist vältinud, kandes kõike varjavat mosleminaise riietust ja liikudes ringi Somaalias, Kenyas ja Tansaanias.