Politsei ja sotsiaaltöötajad püüavad nüüd juhtumit rekonstrueerida ning leida vastuseid küsimustele, kuidas ei saanud võimud sellest varem teada, miks laip ei lagunenud ning kas 77-aastane pensionär suri 2009. aasta märtsis loomulikku surma, vahendab Süddeutsche Zeitung.

Küttekulu mõõtja näitude kontrollijad, kes alates 2009. aastast regulaarselt korteri uksekella helistasid, ei teatanud, et pole vana naist näinud, vaid käitusid protseduuri järgi, mis näeb ette, et kui keegi ust ei ava, pannakse tarbimise kohta lihtsalt kirja hinnang.

Politsei pressiesindaja Werner Kraus ütles esmaspäeval, et lahkamist pole veel lõpetatud. Ta keeldus kommenteerimast, kas tegemist võis olla mõrva või enesetapuga.

Süddeutsche Zeitungi allikate teatel oli 55-aastane tütar insener, kes läks varakult pensionile. Kui ema veel elus oli, püüdis lahutatud naine enesetappu sooritada ning oli seetõttu politseile teada.

Miks ta aga oma ema maha ei matnud, pole teada, ning naine on nüüd paigutatud psühhiaatriahaiglasse. Teda süüdistatakse matuseseaduste rikkumises. Politsei uurib ka seda, kas ta on alates 2009. aastast ebaseaduslikult vastu võtnud ema pensioni.

Sotsiaalteenistuste keskasutuse teatel võttis naise elukohaks olnud maja juhtkond nendega ühendust 31. oktoobril, sest naabrid polnud naist pikka aega näinud. Tütar saadi telefoni teel kätte ema korteris. Viimane väitis, et ema on voodihaige ja vajab hooldamist, kuid muus osas on kõik korras.

Kohalikud sotsiaaltöötajad, kellele asi üle anti, püüdsid esialgu edutult uuesti kontakti saada. Kui selgus, et tütar veedab osa ajast teises korteris, õnnestus ühel sotsiaaltöötajal temaga 10. novembril kohtuda. Vestluse käigus keeldus tütar igasugusest abist, mis muutis kogenud sotsiaaltöötaja kahtlustavaks. Ta nõudis ema külastamist, mis lepiti kokku 13. novembriks.

Kui tütar kokkulepitud ajal välja ei ilmunud, kutsus sotsiaaltöötaja politsei, kes avas korteri ukse. Kui politsei surnud naise leidis, oli ta kaelani tekiga kaetud. Kriminaalpolitsei surma põhjuste uurimise osakonna asejuht Thomas Althaus seletas, et tänu tekile ei pääsenud kärbsed surnukehale ligi.

Kohtumeditsiini osakonna juhi Matthias Grawi sõnul toimub mumifitseerumine lisaks muudele asjaoludele siis, kui surnukeha kuivab. Bakterid ei saa korralikult funktsioneerida, kui ei ole kehavedelikke. Ideaalsed tingimused on kuivus, soojus ja liikuv õhk. Politsei kinnitas, et tütar hoidis ema korteri õhu piinlikult puhtana ja õhutas korterit piisavalt. Ilmselt ei tekkinud mumifitseerumise tõttu haisu, mis oleks naabrites küsimusi tekitanud.

„Igaüks, kes veedab pikalt aega ruumis, mis ei lõhna just meeldivalt, lakkab mõne aja pärast haisu tähele panemast,“ märkis Graw tütre kohta.