Politsei karmid võtted eriti mustanahaliste meeste vastu on viimaste kuude jooksul USA-s palju kõneainet tekitanud. Relvituid inimesi on tulistatud surmatoovate tagajärgedega selga, vahendab Ilta-Sanomat.

Politseivägivalla ohvriks langeb aga inimesi kogu USA-s, kõigist rassidest ja kõigist ühiskonnakihtidest.

Rahva usaldus politsei vastu on kõigi nende kuritarvituste tõttu kadunud. Ajalehe USA Today tellitud eelmisel aastal avaldatud küsitluse järgi ei usalda üle 60 protsendi ameeriklastest võimude tegevust. Tumedanahalistest leiab üle 90 protsendi, et politsei kohtleb neid ebavõrdselt ja karmide võtetega.

Rahaline koorem maksumaksjatele on samuti kohutav. Näiteks New Yorgis kulub politseivägivalla ja inimõiguste rikkumisega seotud hüvitiste maksmiseks umbes 100-120 miljonit dollarit aastas. Los Angeleses on see summa umbes 50 miljonit.

Kõrvaliste inimeste vastane politseivägivald on Baltimore'is üldine, selgub kohaliku ajalehe Baltimore Suni eelmisel aastal läbi viidud laiaulatuslikust uuringust. Kui uurida üksikasju, ei ole keeruline mõista, miks linnas rahutused puhkevad.

2009. aastal peksis kaks politseinikku brutaalselt läbi 26-aastase raseda Starr Browni, kui ta nõudis, et politseinikud jälitaksid kahe tüdrukuga vägivallatsenud jõuku.

Samal aastal peksti läbi 65-aastane diakon Lornell Felder, kes keeras omale sigaretti, mida politseinikud pidasid marihuaanaks.

2007. aastal loopisid politseinikud ringi ja vastu seina kahe lapse ema ja seitsme lapse vanaema, 87-aastast Venus Greene'i.

Greene sai 2012. aastal linnalt 95 000 dollarit hüvitist, Brown 120 000 dollarit ja Felder 100 000 dollarit. Kellelegi mingit süüdistust ei esitatud.

Üks šokeerivamaid võimu kuritarvitamise näiteid on pärit eelmise aasta maist Georgia osariigist Corneliast. Perekonna kodu rünnati täiesti üllatuslikult keset ööd. Rünnak algas pimestava sähvatuse ja kõrvulukustava pauguga. Mustades riietes mehed surusid isa põrandale ja panid tal käed raudu. Keegi võttis hällist lapse.

„Palusin, et nad annaksid lapse mulle, aga nad käskisid mul suu kinni hoida ja maha istuda,“ rääkis ema Alecia Phonesavanh meediale.

Peagi selgus, et tegemist oli politsei eriüksuse SWAT liikmetega, kes otsisid narkodiilerit. Otsitud mees selles majas ei elanud.

Ema mõistis kiiresti, et tema noorim laps, Bounkham „Bou Bou“ jr oli viga saanud. Politsei väitis, et temaga on kõik korras.

Vanemad vahistati paariks tunniks ja alles haiglas said nad teada, mis oli juhtunud. Šokigranaat oli lennanud otse magavale väikelapsele näkku ja plahvatanud. Rinnalt oli arsti sõnul nahk maas, nägu oli kohati luuni lahti.

Hiljem väitis politsei, et ei teadnud, et majas on lapsi. Hoovis oli aga lastetooliga auto ja muru mänguasju täis.

Last hoiti viis nädalat teadvusetuna. Plastilisi operatsioone on tehtud lugematuid. Maakond ei nõustunud seadusele viidates haiglaarvete eest sentigi maksma.

Alles ligi aasta hiljem on perele määratud umbes miljoni dollari suurune hüvitis. Raha kulub pea täielikult lapse ravimisele.