„See on väga, väga tõsine asi,” ütles David Kennedy USA rahvuslikust ookeani ja atmosfääri administratsioonist BBC Newsi vahendusel. „Jõupingutused, et midagigi ära teha, eriti kui leke jätkub, on lihtalt kujuteldamatud.”

USA sisejulgeoleku ministri Janet Napolitano sõnul on naftaleke üleriikliku tähtsusega õnnetus ja selleks valitsus selle ka kuulutas. See võimaldab katastroofi tagajärgedega võitlema saata jõude üle kogu USA.

Louisiana osariigi kuberner Bobby Jindal kuulutas välja erakorralise olukorra ja palus föderaalvalitsuselt raha 6000 rahvuskaartlase rakendamiseks naftareostust likvideerima.

President Obama saatis katastroofipiirkonda Napolitano ja teisi kõrgetasemelisi ametnikke. Samuti andis Obama käsu kontrollida kõiki merel asuvaid naftaplatvorme.

„Kui kokkuvõttes vastutab reostuse likvideerimise rahastamise eest BP, siis minu administratsioon jätkab kõigi meie käsutuses olevate vahendite, sealhulgas kaitseministeeriumi omade, kasutamist õnnetusele reageerimiseks,” ütles Obama.

USA rannavalveteenistus teatas varem, et päevas võib merre lekkida kuni 800 000 liitrit naftat päevas, mida on viis korda rohkem kui varem arvati.