Esmaspäeval avaldatakse värskeim raport nafta toidu vastu programmi kuritarvituste kohta, eelmisel nädalal saadeti raport Sevani juristile. Raportis süüdistatakse Sevani otseselt korruptsioonis, teatab CNN.

Sevan saatis Annanile kolmeleheküljelise kirja, milles teatab, et tema juhitud programm oli „läbipaistev”.

Oma sõnul on ta uhke nii enda kui oma meeskonna saavutuste üle programmi raames ning hämmingus ÜRO vähese toetuse üle tema vastastes rünnakutes.

Sevan kirjutab, et on Annaniga ÜRO süsteemis koostööd teinud ligi 40 aastat. „Need süüdistused on valed ja sina, kes sa oled mind kõik need aastat tundnud, peaks seda teadma,” avaldab Sevan nördimust.

Sevan tõdes, et mõistab survet, mille all peasekretär on, kuid lisas, et„minu ohverdamine poliitilise abinõuna ei rahusta meie kriitikuid, ei aita sind ega organisatsiooni”.

“Nafta toidu vastu” programm sai alguse 1996. aasta detsembris eesmärgiga võimaldada embargo all oleval Iraagil müüa piiratud koguses naftat ning osta saadud tulude eest toitu, ravimeid ja muud humanitaarkaupa. Iraak sai ise otsustada, kellele ja kui palju ta naftat müüa tahab ning mis kaupu ta vastu tahab. Tehingud pidi heaks kiitma ja ellu viima spetsiaalne ÜRO komitee.

Programm muutus kiiresti piiramatu korruptsiooni allikaks. Iraak hakkas võõrriikide poliitikutele, diplomaatidele, ajakirjanikele ja ärimeestele andma naftamüügi vautšereid, mille realiseerimine naftaturul andis hiigelsuuri vaheltkasusid. Lisaks kasutas Saddam Hussein programmi, et koguda endale ja lähikondlastele välismaal miljardeid dollareid isiklikele arvetele ning hankida embargoga keelatud kaupu, muu hulgas relvi.

Värske raporti kohaselt sai Sevan African Middle East Petroleum Co. Ltd Inc. nimeliselt riiulifirmalt raha selle eest, et aitas veenda Saddam Husseini valitsust sõlmima firmaga naftamüügi tehinguid. Raportis öeldakse, et Sevan tegutses koostöös endise ÜRO peasekretäri Boutros Boutros-Ghali väimehe Fred Nadleriga. Nii Boutros-Ghali kui Sevan on egiptlased.

Raportis pole välja toodud summasid, kuid varasemates raportites on juhitud tähelepanu „ränkadele huvide konfliktidele” Sevani tegevuses ning „seletamatutele rahadele” 160 000 dollari ulatuses. Sevani sõnul on tegu Küprosel elava tädi pärandusega.

Lisaks süüdistab Volcker Sevani selles, et ta ei teinud koostööd uurijatega ning ei olnud nõus isiklike kohtumistega.