Üritust ei seganud ei prokuratuuri hoiatus, ei uurijad, kes palusid ootamatult noored naised koduaresti panna, ega ka paduvihm äikesega. Mitusada inimest vihmavarjude ja mänguasjadega kõndisid ülemkohtu hoone juurde, kus skandeeriti „Laske lapsed koju”. Kedagi aktsiooni käigus ei vahistatud, kirjutab Kommersant.

Ettepaneku korraldada emade marss tegi esmaspäeval sotsiaalmeedias kaheksast inimesest koosnev grupp, kelle hulgas olid ka telesaatejuhid Tatjana Lazareva ja Tatjana Malkina, kirjastaja Varvara Gornostajeva ja teised.

„Me astume välja Anja Pavlikova ja Maša Duboviki ja üldse kõigi meie laste eest, kes, nagu näitab silovikkide provotseeritud Novoje Velitšije kohtuasi, on täna ohus,” teatasid nad, kutsudes üles kogunema ja minema ülemkohtu hoone juurde. Plakatite ja loosungite asemel paluti kaasa võtta mänguasju, mis viitab Pavlikova fotole sotsiaalmeedias, kus ta on koos lilla ükssarvikuga.

Novoje Velitšije kohtuasi kujutab endast juurdlust grupi noorte üle, kes uurijate väitel moodustasid ekstremistliku organisatsiooni. Advokaadid kinnitavad, et süüdistatavad langesid eriteenistuste provokatsiooni ohvriks. Märtsis vahistati kuus inimest, sealhulgas 17-aastane Pavlikova ja 19-aastane Dubovik. Volinik Tatjana Moskalkova ja inimõiguste nõukogu juht Mihhail Fedotov tegid ettepaneku panna neiud koduaresti, kuid uurijate palvel otsustas kohus paigutada nad eeluurimisvanglasse. Vanemate sõnul on tüdrukute tervis vanglas kuue kuuga tõsiselt halvenenud. Pärast järjekordset vahi all hoidmise aja pikendamist otsustatigi korraldada emade marss.

Kriminaaljuurdluse materjalide järgi moodustati organisatsioon Novoje Velitšije 2017. aasta detsembris. Alguses piirdus selle tegevus väidetavalt sõnumite vahetamisega Telegramis ja iganädalase kohtumisega kohvikus. Hiljem kohtuti ruumides, mille üüris oma raha eest keegi Ruslan D. Novoje Velitšije loomise hetkel kuulus sinna umbes kümme inimest Moskvast ja Moskva oblastist.

Organisatsiooni juht oli uurijate väitel 25-aastane Ruslan Kostõlenkov Moskva oblastist Hotkovost. Kohtumaterjalide järgi panid organisatsiooni liikmed Moskvasse üles valitsusvastaseid lendlehti ja võtsid osa opositsiooni aktsioonidest.

Selle aasta 15. märtsil vahistas kiirreageerimisüksus organisatsiooni kümme liiget: Ruslan Kostõlenkovi, Vjatšeslav Krjukovi (20, õigusteaduse tudeng), Pjotr Karamzini (32, töötu), Dmitri Poletajevi (29), Maria Duboviki (19), Anna Pavlikova (17), Sergei Gavrilovi (25), Pavel Rebrovski (31), Maksim Roštšini (39) ja Rustam Rustamovi (30). Nende korterites toimusid läbiotsimised. 16. märtsil esitati neile süüdistus ekstremistliku ühenduse organiseerimises.

Uurijate väitel tahtsid Novoje Velitšije liikmed Venemaal riigipöörde abil võimu haarata.

Inimõiguslaste sõnul imbus süüdistuse peatunnistaja Aleksandr Konstantinov (Ruslan D.), keda nimetatakse eriteenistuste koosseisuliseks töötajaks, organisatsiooni informatsiooni kogumiseks selle liikmete kohta ja selle üleandmiseks õiguskaitseorganitele.

Mitme süüdistatava väitel tegi just Ruslan D. ettepaneku minna kokkusaamistelt kohvikus üle poliitilise liikumise organiseerimisele kõigi selle tunnustega. Seega kinnitavad süüalused, et idee moodustada „organisatsioon” andsid neile politsei ja Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB).

Ruslan D. väitis aga, et mõned grupi liikmed sõitsid mitu korda Moskva oblastisse, et tulistada relvast Saiga ja õppida valmistama Molotovi kokteile.