"Saime jahmatusega teada Euroopa Parlamendi väliskomitee esitatud täiendusest EP inimõigusteraportile, kus sisaldub soovitus kehtestada EL-i riikidesse sisenemise keeld 60 Vene riigiametniku suhtes, kes on väidetavalt seotud jurist Sergei Magnitski surmaga Moskva kinnipidamisasutuses," on öeldud neljapäeval välisametkonna kodulehel avaldatud kommentaaris, vahendas BNS.

"Taolisi üleskutseid ei saa käsitleda millegi muuna kui otsese sekkumisena suveräänse riigi siseasjadesse ning varjamatu surveavaldusena Venemaa kohtuorganitele," leiab välisministeerium.

"Õigusriigis määrab süüdlased ja nende süü astme üksnes kohus," rõhutatakse avalduses.

Europarlamendi väliskomitee võttis ühehäälselt vastu soovituse lisada 2009. aasta raportile maailmas inimõiguste vallas valitsenud olukorrast ettepanek viisakeelu kehtestamiseks 60 Vene riigiametnikule, kes on väidetavalt seotud Magnitski surmaga, ning ühtlasi blokeerida nende pangaarved ja teised välisaktivad.

Investeerimisfondi Hermitage Capital nõustanud advokaat Magnitski vahistati 2008. aastal pärast seda, kui Vene siseministeeriumi maksupolitsei korraldas osana Hermitage'i väidetavate maksupettuste uurimiseks õigusbüroos läbiotsimise. Talle esitati süüdistus kuriteo kavandamises, ent ta suri enne asja kohtusse jõudmist 16. novembril 2009. aastal Butõrka eeluurimisvanglas pärast seda, kui ametnikud olid otsustanud mitte anda talle arstiabi ega ravimeid.