“Valitsusvälised õiguskaitseorganisatsioonid esitasid taotlusi, et neil lubataks osaleda Tšetšeenia elanike suhtes toimepandud kuritegude uurimises. Me ei keela nende osavõttu, kuid see on mõeldav vaid seadusega piiritletud raamides,” ütles Vene peaprokuröri asetäitja Lõuna föderaalringkonnas Sergei Fridinski.

Ta märkis, et eelnevalt saavutati sellekohane kokkulepe eelmisel nädalal Strasbourg’is toimunud Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee seminaril, kus osalesid inimõiguslaste organisatsioonide esindajad ja ka Fridinski ise.

Fridinski kinnitusel on prokuratuur ja teised juurdlusorganid valmis kontrollima kõiki inimõiguslaste esitatavaid materjale inimõiguste rikkumise juhtumite või teiste Tšetšeenias sündinud kuritegude kohta.

“Samuti oleme tänulikud, kui valitsusvälised organisatsioonid aitavad kannatanute ja tunnistajatega töötada,” toonitas aseprokurör.

ENPA seminaril avaldasid mitmed organisatsioonid valmisolekut Tšetšeenia territooriumil alaliselt töötamiseks.

“Nende esindajad on valmis näiteks operatiivselt sekkuma miitingute ja demonstratsioonide küsimuste lahendamisse, uurima nende aktsioonide põhjuseid ja eesmärke, töötama põgenikega, toimetama humanitaarabi ning abistama sundümberasunikke. Me ei näe põhjust, miks keelata valitsusvälistel organisatsioonidel neis suundades töötada,” märkis Fridinski.